Pstrąg w zalewie octowej, jak u Mady Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko

Pstrąg w zalewie octowej, jak u Mady Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko
Autor: Shutterstock.com Świeże pstrągi gotowe do przygotowania smażonego pstrąga w białej zalewie octowej
łatwy
45 min
4

Dieta niskokaloryczna

Magda Gessler, niestrudzona wielbicielka dobrej kuchni polskiej, zawitała do Miastka. Na warsztat Kuchennych Rewolucji wzięła Kawiarnię Marysieńka, którą zmieniła w Bistro Tajemniczy Staw. W nowym jadłospisie znalazł się smażony pstrąg w zalewie octowej - przebojowa przystawka na zimno. Sprawdź jak smakuje tak przyrządzony pstrąg według naszego przepisu na najlepszą zakąskę! 

SKŁADNIKI

  • Na pstrąga w białej zalewie octowej:
  • 1,2 kg filetów z pstrąga
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól
  • 400 g  cebuli
  • Na białą zalewę octową:
  • 1,25 l wody
  • 0,25 l octu
  • 1 łyżka soli (18-20 g)
  • 6 łyżek cukru (80 g)
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę podzielić na porcje wielkości dwóch lub trzech kęsów. Filety oprószyć solą. Odstawić na 30 minut.
  • Filety z pstrąga panierować w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. 
  • Na koniec zeszklić także cebulę. 
  • Usmazone filety przełożyć do ceramicznego naczynia lub słoików. Kawałki ryby przekładać zeszkoną cebulą.
  • Skaładniki na zalewę umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić.
  • Ostudzoną zalewą octową zalać rybę. Zamknąć naczynie lub zakręcić słoik. Odstawić na 2 do 3 dni do lodówki, aby zakąska nabrała mocy. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz GALERIĘ przepisów na pstrąga:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej