Pstrąg w zalewie octowej, jak u Mady Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko
2021-10-28
łatwy
45 min
4
Dieta niskokaloryczna
Magda Gessler, niestrudzona wielbicielka dobrej kuchni polskiej, zawitała do Miastka. Na warsztat Kuchennych Rewolucji wzięła Kawiarnię Marysieńka, którą zmieniła w Bistro Tajemniczy Staw. W nowym jadłospisie znalazł się smażony pstrąg w zalewie octowej - przebojowa przystawka na zimno. Sprawdź jak smakuje tak przyrządzony pstrąg według naszego przepisu na najlepszą zakąskę!
SKŁADNIKI
- Na pstrąga w białej zalewie octowej:
- 1,2 kg filetów z pstrąga
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- sól
- 400 g cebuli
- Na białą zalewę octową:
- 1,25 l wody
- 0,25 l octu
- 1 łyżka soli (18-20 g)
- 6 łyżek cukru (80 g)
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę podzielić na porcje wielkości dwóch lub trzech kęsów. Filety oprószyć solą. Odstawić na 30 minut.
- Filety z pstrąga panierować w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
- Na koniec zeszklić także cebulę.
- Usmazone filety przełożyć do ceramicznego naczynia lub słoików. Kawałki ryby przekładać zeszkoną cebulą.
- Skaładniki na zalewę umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić.
- Ostudzoną zalewą octową zalać rybę. Zamknąć naczynie lub zakręcić słoik. Odstawić na 2 do 3 dni do lodówki, aby zakąska nabrała mocy.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?