Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pieczona ryba zachowuje najwięcej wartości odżywczych i jest niezwykle delikatna w smaku, przekonuje siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Zapiekanki rybne według siostry Anastazji to idealne szybkie dania, nie tylko na postny piątek. Sięgnij po sprawdzone przepisy zakonnicy.
Zobacz też:
SKŁADNIKI
- 50 dag filetów z ryby
- 2 średnie cebule
- 15 dag marchewki
- 15 dag pietruszki (korzenia)
- 5 dag selera (korzenia)
- 5 dag sera żółtego twardego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- papryka ostra w proszku
- przyprawa do ryb
- 3-4 łyżki oliwy
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie i dodać startą jarzynę.
- Całość dusić do miękkości jarzyn.
- Pod koniec duszenia doprawić pieprzem, solą, papryką i dodać ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę przygotowanej jarzyny, następnie ułożyć usmażoną rybę i pozostałą część jarzyny.
- Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 170ºC przez ok. 10-15 min.
- Pod koniec pieczenia wierzch posypać startym serem i ponownie zapiec do czasu roztopienia sera.
- Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.