Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji

2019-03-04
Siostra Anastazja
ryba-zapiekana-w-jarzynach-przepis-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com
łatwy
60 min
4

Pieczona ryba zachowuje najwięcej wartości odżywczych i jest niezwykle delikatna w smaku, przekonuje siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Zapiekanki rybne według siostry Anastazji to idealne szybkie dania, nie tylko na postny piątek. Sięgnij po sprawdzone przepisy zakonnicy.

Zobacz też:

Ryba po królewsku wg siostry Anastazji

Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji

Składniki

50 dag filetów z ryby

2 średnie cebule

15 dag marchewki

15 dag pietruszki (korzenia)

5 dag selera (korzenia)

5 dag sera żółtego twardego

2-3 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

2 liście laurowe

2-3 ziarna ziela angielskiego

papryka ostra w proszku

przyprawa do ryb

3-4 łyżki oliwy

olej do smażenia

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie i dodać startą jarzynę.

Całość dusić do miękkości jarzyn.

Pod koniec duszenia doprawić pieprzem, solą, papryką i dodać ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę przygotowanej jarzyny, następnie ułożyć usmażoną rybę i pozostałą część jarzyny.

Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 170ºC przez ok. 10-15 min.

Pod koniec pieczenia wierzch posypać startym serem i ponownie zapiec do czasu roztopienia sera.

Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.

Siostra Anastazja