Pstrąg duszony w ziołach: na obiad i wigilijny stół

Pstrąg duszony w ziołach - potrawa na wigilijny stół
Autor: photos.com Pstrąg to smaczna alternatywa dla wigilijnego karpia
łatwy
45 min
4

Mięso pstrąga jest smaczne i delikatne. Dużym atutem pstrąga, zwłaszcza dla dbających o zdrowie, jest mała zawartość tłuszczu. Przygotuj na obiad lub wigilijną wieczerzę duszonego pstrąga! Podajemy sprawdzony przepis.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg cytrynowo-ziołowy z grilla, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • 2 duże pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • 1 cytryna
  • 2 cebule
  • 5 dag masła
  • kieliszek białego wina
  • natka pietruszki
  • 4 listki szałwii
  • 2 gałązki estragonu
  • przyprawa typu vegeta oraz pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę spraw, umyj oraz pokrop sokiem z cytryny. Następnie wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Cebulę pokrój w piórka i uduś na połowie masła.
  • Na patelnię wyłóż oprószonego przyprawami (vegeta, pieprz) pstrąga, całość posyp ziołami i dołóż masła.
  • Podlewaj białym winem i duś około 30 minut.
  • Pod koniec dodaj resztę ziół, dopraw sokiem z cytryny.