Pstrąg duszony w ziołach: na obiad i wigilijny stół

2016-11-14
Pstrąg duszony w ziołach - potrawa na wigilijny stół
Autor: photos.com Pstrąg to smaczna alternatywa dla wigilijnego karpia
łatwy
45 min
4

Mięso pstrąga jest smaczne i delikatne. Dużym atutem pstrąga, zwłaszcza dla dbających o zdrowie, jest mała zawartość tłuszczu. Przygotuj na obiad lub wigilijną wieczerzę duszonego pstrąga! Podajemy sprawdzony przepis.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg cytrynowo-ziołowy z grilla, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Składniki

2 duże pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

1 cytryna

2 cebule

5 dag masła

kieliszek białego wina

natka pietruszki

4 listki szałwii

2 gałązki estragonu

przyprawa typu vegeta oraz pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rybę spraw, umyj oraz pokrop sokiem z cytryny. Następnie wstaw na 30 minut do lodówki.

Cebulę pokrój w piórka i uduś na połowie masła.

Na patelnię wyłóż oprószonego przyprawami (vegeta, pieprz) pstrąga, całość posyp ziołami i dołóż masła.

Podlewaj białym winem i duś około 30 minut.

Pod koniec dodaj resztę ziół, dopraw sokiem z cytryny.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE