Krewetki, czosnek i oliwa. Trio idealne na ekspresowy makaron

Krewetki, czosnek i oliwa. Trio idealne na ekspresowy makaron
Autor: Ezume Images/ Shutterstock
łatwy
10 min
2

Klasyczny włoski makaron z ciekawym dodatkiem to mój sposób na szybkie i aromatyczne danie. Nie potrzeba dużo składników, by przygotować posiłek godny najlepszych włoskich szefów kuchni. Spaghetti Agilo e olio z krewetkami to idealny sposób na aromatyczny obiad z kilku składników.

Aglio e olio w nowej odsłonie. Aromatyczny włoski posiłek

Ten dodatek całkowicie odmienia moje aglio e olio. Krewetki sprawiają, że jest ono nie tylko bardziej sycące, ale również znacznie wykwintniejsze. To ciekawy sposób na przygotowanie aromatycznego, włoskiego makaronu z przepysznym skrętem, który zasmakuje każdemu.

To pochodzące z Neapolu danie jest klasyką włoskiej kuchni. Nazwa spaghetti aglio e olio oznacza dosłownie "spaghetti czosnek i oliwa". Nazwa niemal całkowicie zdradza nam co znajduje się w tym daniu. To bez wątpienia jednak z najszybszych i najprostszych dań kuchni włoskiej.

Niedrogie i proste składniki. Wystarczy kilka chwil wolnego czasu

Samo w sobie aglio e olio często określana jest mianem cucina povera ("kuchnia biedna"). Wszystko dlatego, że wykorzystuje niedrogie i łatwo dostępne składniki. Dodatek krewetek z pewnością jednak zmienia ten pogląd, szczególnie w Polsce, gdzie owoce morza nie należą do tanich produktów.

To danie jest jednak warte przygotowania. Smakuje obłędnie, jest proste w przygotowaniu i zachwyci całą rodzinę. Kilka prostych składników, chwila wolnego czasu a będziemy mieli iście włoską ucztę w kilka chwil.

SKŁADNIKI

  • 200 g spaghetti
  • 250 g krewetek
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • Opcjonalnie: 1 łyżka masła, odrobina soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
  • Odcedzamy, odlewając około 0,5 szklanki wody po gotowaniu.
  • Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
  • Dodajemy oczyszczone krewetki i doprawiamy je.
  • Smażymy po około 2 minuty z każdej strony.
  • Zdejmujemy krewetki z patelni.
  • Dolewamy pozostałą oliwę.
  • Dorzucamy czosnek i chili.
  • Smażymy kilka chwil.
  • Dodajemy ugotowany makaron.
  • Dolewamy trochę wody po gotowaniu i mieszamy, aż powstanie sos.
  • Dodajemy krewetki i posiekaną pietruszkę.
  • Opcjonalnie dodajemy masło i sok z cytryny.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...