Krewetki, czosnek i oliwa. Trio idealne na ekspresowy makaron
Klasyczny włoski makaron z ciekawym dodatkiem to mój sposób na szybkie i aromatyczne danie. Nie potrzeba dużo składników, by przygotować posiłek godny najlepszych włoskich szefów kuchni. Spaghetti Agilo e olio z krewetkami to idealny sposób na aromatyczny obiad z kilku składników.
Aglio e olio w nowej odsłonie. Aromatyczny włoski posiłek
Ten dodatek całkowicie odmienia moje aglio e olio. Krewetki sprawiają, że jest ono nie tylko bardziej sycące, ale również znacznie wykwintniejsze. To ciekawy sposób na przygotowanie aromatycznego, włoskiego makaronu z przepysznym skrętem, który zasmakuje każdemu.
To pochodzące z Neapolu danie jest klasyką włoskiej kuchni. Nazwa spaghetti aglio e olio oznacza dosłownie "spaghetti czosnek i oliwa". Nazwa niemal całkowicie zdradza nam co znajduje się w tym daniu. To bez wątpienia jednak z najszybszych i najprostszych dań kuchni włoskiej.
Niedrogie i proste składniki. Wystarczy kilka chwil wolnego czasu
Samo w sobie aglio e olio często określana jest mianem cucina povera ("kuchnia biedna"). Wszystko dlatego, że wykorzystuje niedrogie i łatwo dostępne składniki. Dodatek krewetek z pewnością jednak zmienia ten pogląd, szczególnie w Polsce, gdzie owoce morza nie należą do tanich produktów.
To danie jest jednak warte przygotowania. Smakuje obłędnie, jest proste w przygotowaniu i zachwyci całą rodzinę. Kilka prostych składników, chwila wolnego czasu a będziemy mieli iście włoską ucztę w kilka chwil.
SKŁADNIKI
- 200 g spaghetti
- 250 g krewetek
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz
- Opcjonalnie: 1 łyżka masła, odrobina soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
- Odcedzamy, odlewając około 0,5 szklanki wody po gotowaniu.
- Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
- Dodajemy oczyszczone krewetki i doprawiamy je.
- Smażymy po około 2 minuty z każdej strony.
- Zdejmujemy krewetki z patelni.
- Dolewamy pozostałą oliwę.
- Dorzucamy czosnek i chili.
- Smażymy kilka chwil.
- Dodajemy ugotowany makaron.
- Dolewamy trochę wody po gotowaniu i mieszamy, aż powstanie sos.
- Dodajemy krewetki i posiekaną pietruszkę.
- Opcjonalnie dodajemy masło i sok z cytryny.