Kotlety z karpia - wigilijny przepis z MasterChefa
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Zamiast karpia smażonego lub w galarecie podaj na wigilię smaczne kotlety z karpia według przepisu Kingi Paruzel z programu "MasterChef". Danie z pewnością zaskoczy gości smakiem i oryginalnym pomysłem na świąteczną rybę. Oto przepis na wigilijne kolety z karpia.
Zobacz także:
Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej
Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony
Karp smażony z sosem jogurtowym
Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis
Karp gotowany po staropolsku z migdałami
Przepis na sandacza w jarzynach
Sprawdź również:
Jak pozbawić karpia ości? Jak samodzielnie zrobić filety
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z karpia (bez skóry) poszatkuj albo zmiel. Rybę połącz z łyżką soku z grejpfruta, ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1,5 łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszaj
- Kotlety smaż na patelni, aż się zarumienią.
- Przygotuj plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy. W piekarniku podgrzej grejpfruta w temperatury 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.
- Winegret: Do oleju, dodaj cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszaj z kiełkami rzodkiewki.
- Na talerzu połóż grejpfruta, na nim pulpeta, na około polej sosem winegret.
 
            
        ![Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje w Samui [Kraków]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-MAuP-sWZY-a3VE_tajska-zupa-krewetkowa-wg-magdy-gessler-kuchenne-rewolucje-w-samui-krakow-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        