Kotlety z karpia - wigilijny przepis z MasterChefa

Zamiast karpia smażonego lub w galarecie podaj na wigilię smaczne kotlety z karpia według przepisu Kingi Paruzel z programu "MasterChef". Danie z pewnością zaskoczy gości smakiem i oryginalnym pomysłem na świąteczną rybę. Oto przepis na wigilijne kolety z karpia.
Zobacz także:
Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej
Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony
Karp smażony z sosem jogurtowym
Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis
Karp gotowany po staropolsku z migdałami
Przepis na sandacza w jarzynach
Sprawdź również:
Jak pozbawić karpia ości? Jak samodzielnie zrobić filety
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z karpia (bez skóry) poszatkuj albo zmiel. Rybę połącz z łyżką soku z grejpfruta, ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1,5 łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszaj
- Kotlety smaż na patelni, aż się zarumienią.
- Przygotuj plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy. W piekarniku podgrzej grejpfruta w temperatury 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.
- Winegret: Do oleju, dodaj cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszaj z kiełkami rzodkiewki.
- Na talerzu połóż grejpfruta, na nim pulpeta, na około polej sosem winegret.