Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony

2023-12-19
Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony
Autor: Shutterstock Panierowany karp pieczony smakuje i wygląda jak karp smażony
łatwy
20 min
4

Panierowany karp pieczony to odpowiedź na potrzeby wszystkich, którzy mają kuchnię otwartą na mieszkanie. Podczas smażenia karpia trudno uniknąć zapachu smażeniny. Jest jednak na to sposób. Można kawałki karpia panierować i piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem, tak jak na patelni. Tak przygotowany karp jest też nieco zdrowszy, bo nie nasiąka tłuszczem.  Karp  z piekarnika smakuje jak smażony. Pod warunkiem, że zastosujecie się do naszych zaleceń. Polecamy panierowanego karpia pieczonego!

SKŁADNIKI

  • 500 g dzwonek lub pokrojonych filetów z karpia
  • sól
  • pieprz czarny lub cytrynowy
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzwonka z karpia lub filety przyprawić solą i pieprzem. Naczynie z rybą wstawić do lodówki na min. 30 minut.
  • Każdy kawałek obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku i w bułce.
  • Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć panierowane filety i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C z włączonym termoobiegiem na środkowej półce piekarnika przez 20-30 minut w zależności od grubości kawałków. W przypadku braku funkcji termoobiegu piec w temp. 180°C.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole

Zajrzyj koniecznie do naszej galerii i zobacz przepisy na 5 ryb, których koniecznie musisz spróbować