Karp z pikantną sałatką ze smażonego ogórka - przepis z MasterChefa
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis na karpia z ziołami i pikantną sałatką ze smażonego ogórka to pomysł Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef". Tak przygotowany karp będzie prawdziwym rarytasem na święta. Spróbuj karpia według Basi Ritz i zaskocz gości oryginalnym smakiem.
Polecamy również
Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce
Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej
Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony
Karp smażony z sosem jogurtowym
Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis
Karp gotowany po staropolsku z migdałami
Sprawdź również:
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skórę karpia naciąć parę razy ukośnie. Robimy to, żeby ryba przy smażeniu się nie wygięła. Karpia przełożyć kolendrą i tymiankiem. Odłożyć, aby nabrał aromatu ziół.
- Obranego ogórka przekroić wzdłuż, wybrać łyżką pestki i pokroić w cieniutkie plastry. Obrać skórkę z papryki i również pokroić w cieniutkie plastry. Warzywa przełożyć do miski. Posypać je solą i cukrem, aby puściły sok. Po chwili wycisnąć i odsączyć.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i zblanszować ogórka i paprykę. Przełożyć do miseczki, dodać posiekana kolendrę, kiełki rzodkiewki +1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili. Wszystko polać świeżo wyciśniętym sokiem z grapefruita, posypać czarnym sezamem, ewentualnie doprawić solą i cukrem do smaku.
- Na patelni rozgrzać olej, położyć karpia skórą do dołu, wrzucić kolendrę, gałązki tymianku i czosnek. Po chwili, gdy ryba nabierze aromatu ziół, wyciągamy je z patelni. Po chwili smażenia dodać łyżkę masła + łyżkę czarnego sezamu. Kiedy skórka karpia się zarumieni obrócić go na drugą stronę i smażyć ok. 20 sekund. Doprawić solą i pieprzem.