Karp z pikantną sałatką ze smażonego ogórka - przepis z MasterChefa

2021-03-29
karp smażony
Autor: photos.com Karp wigilijny podany z sałatką ze smażonych ogórków to pomysł Basi Ritz z "MasterChefa"
łatwy
45 min
4

Przepis na karpia z ziołami i pikantną sałatką ze smażonego ogórka to pomysł Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef". Tak przygotowany karp będzie prawdziwym rarytasem na święta. Spróbuj karpia według Basi Ritz i zaskocz gości oryginalnym smakiem.

 

Polecamy również

Karp po żydowsku w galarecie

Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce

Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej

Karp zapiekany z pieczarkami

Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony

Karp smażony z sosem jogurtowym

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis

Karp gotowany po staropolsku z migdałami

Sprawdź również:

Jak patroszyć karpia?

Nacinanie karpia do smażenia

Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach?

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skórę karpia naciąć parę razy ukośnie. Robimy to, żeby ryba przy smażeniu się nie wygięła. Karpia przełożyć kolendrą i tymiankiem. Odłożyć, aby nabrał aromatu ziół. 
  • Obranego ogórka przekroić wzdłuż, wybrać łyżką pestki i pokroić w cieniutkie plastry. Obrać skórkę z papryki i również pokroić w cieniutkie plastry. Warzywa przełożyć do miski. Posypać je solą i cukrem, aby puściły sok. Po chwili wycisnąć i odsączyć.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju i zblanszować ogórka i paprykę. Przełożyć do miseczki, dodać posiekana kolendrę, kiełki rzodkiewki +1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili. Wszystko polać świeżo wyciśniętym sokiem z grapefruita, posypać czarnym sezamem, ewentualnie doprawić solą i cukrem do smaku.
  • Na patelni rozgrzać olej, położyć karpia skórą do dołu, wrzucić kolendrę, gałązki tymianku i czosnek. Po chwili, gdy ryba nabierze aromatu ziół, wyciągamy je z patelni. Po chwili smażenia dodać łyżkę masła + łyżkę czarnego sezamu. Kiedy skórka karpia się zarumieni obrócić go na drugą stronę i smażyć ok. 20 sekund. Doprawić solą i pieprzem.