Karp w galarecie: jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na wigilijnego karpia w galarecie. Spróbuj, jak smakuje świąteczna ryba w tym wydaniu. Delikatny karp w galarecie z warzywami z pewnością będzie smaczną alternatywą dla smażonych dzwonek lub karpia po żydowsku.
Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami.
Sprawdź także >>> Karp zapiekany z pieczarkami
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia - Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj
- 3 średnie cebule
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 selera
- łyżka masła
- łyżeczka żelatyny
- przyprawy: listek laurowy, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia oczyść, posól, pokrój w dzwonka.
- Warzywa obierz, pokrój w paseczki i włóż do garnka wraz z cebulą i przyprawami. Zalej litrem wody, dodaj masło, gotuj pod przykryciem.
- Kiedy jarzyny zmiękną, ułóż na nich karpia. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. pół godziny. Pozostaw w wywarze i poczekaj aż wystygnie. Ułóż dzwonka na półmisku.
- Do wywaru dodaj żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszaj, zagotuj.
- Polej karpia żelatyną i wstaw na parę godzin do lodówki.