Karp w galarecie: jak zrobić?

2021-03-29
Karp w galarecie wigilia
Autor: Shutterstock Karp w galarecie to zaraz po smażonych dzwonkach najpopularniejszy rodzaj karpia wigilijnego 
łatwy
60 min
4

Przepis na wigilijnego karpia w galarecie. Spróbuj, jak smakuje świąteczna ryba w tym wydaniu. Delikatny karp w galarecie z warzywami z pewnością będzie smaczną alternatywą dla smażonych dzwonek lub karpia po żydowsku. 

Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami.

Sprawdź także >>> Karp zapiekany z pieczarkami

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia - Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj
  • 3 średnie cebule
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • łyżka masła
  • łyżeczka żelatyny
  • przyprawy: listek laurowy, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia oczyść, posól, pokrój w dzwonka.
  • Warzywa obierz, pokrój w paseczki i włóż do garnka wraz z cebulą i przyprawami. Zalej litrem wody, dodaj masło, gotuj pod przykryciem.
  • Kiedy jarzyny zmiękną, ułóż na nich karpia. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. pół godziny. Pozostaw w wywarze i poczekaj aż wystygnie. Ułóż dzwonka na półmisku.
  • Do wywaru dodaj żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszaj, zagotuj.
  • Polej karpia żelatyną i wstaw na parę godzin do lodówki.