Karp faszerowany grzybami: przepis Ewy Wachowicz na Wigilię

Karp faszerowany grzybami
Autor: Shutterstock Tak przygotowanego karpia można serwować z aromatycznym sosem grzybowym
łatwy
80 min
4

Przepisy Ewy Wachowicz cieszą się ogromną popularnością - są ciekawe, przemyślane i przede wszystkim stanowią gwarancję dobrego smaku. Karp faszerowany grzybami to znakomita propozycja na Wigilię. Sprawdź, jak zrobić pysznego karpia według Ewy Wachowicz.

Sprawdź także:

Karp smażony - tradycyjny polski przepis

Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie

Karp pieczony po węgiersku

SKŁADNIKI

  • karp o wadze ok. 2 kg
  • 20 dag suszonych podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • Grzyby namoczyć - najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać.
  • Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Tak przygotowanym farszem napełnić karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.
  • Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 stopni.
  • Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem. Po upieczeniu podzielić na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.