Jednogarnkowy obiad w 15 minut. Jamie Oliver przedstawia: zielony ryż z rybą

Jednogarnkowy obiad w 15 minut. Jamie Oliver przedstawia: zielony ryż z rybą
Autor: Shutterstock.com Jednogarnkowy obiad w 15 minut. Jamie Oliver przedstawia: zielony ryż z rybą
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Przepyszny i aromatyczny zielony ryż z ziołami i rybą według przepisu Jamiego Olivera przygotujemy w całości w jednym garnku. To wspaniałe, bezglutenowe danie jest proste w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu.

Jednogarnkowy zielony ryż z rybą. Wspaniały przepis od Jamiego Olivera

Pyszne i proste do przygotowania danie, które zaskakuje swoim aromatem i idealnie komponującymi się smakami. Wystarczy zaledwie 15 minut, by przygotować to niesamowite danie. To idealny posiłek, który świetnie sprawdzi się w środku tygodnia.

Jamie Oliver przygotował naprawdę ciekawą propozycję - ziołowy ryż z delikatną rybą. Danie jest sycące, ale przy okazji na tyle lekkie, że nie czujemy się po nim ociężali, a to wszystko możemy przygotować w jednym garnku, czyli unikniemy potem całej masy "garów" do mycia.

Dodaj inne owoce morza. Danie jak z restauracji

Ta wersja dania może być uznana za całkowicie podstawową. Jeśli chcemy możemy ją bowiem jeszcze bardziej urozmaicić dodając więcej ryby lub też różne owoce morza. Świetnie sprawdzą się małże, krewetki, kalmary lub przegrzebki - wówczas nasze danie będzie już bardzo wykwintne.

Ten przepis pozwala przygotować pyszny obiad w kilka chwil. Jednak jego smak to tylko część jego pozytywów. Danie wygląda bardzo elegancko, więc świetnie sprawdzi się na przyjęcia czy najróżniejsze święta.

SKŁADNIKI

  • 8 cebulek dymek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej kolendry
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 300 g ryżu
  • 600 g filetów z ryby
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki harissy
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odcinamy nasze cebule dymki.
  • Czosnek obieramy, a liście kolendry oddzielamy od łodyg.
  • Wszystko to umieszczamy w blenderze.
  • Dodajemy szpinak i 2 szklanki wody.
  • Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Ryż wsypujemy do rondelka, zalewamy sosem i dobrze mieszamy.
  • Gotujemy na dużym ogniu około 5 minut.
  • Ponownie mieszamy.
  • Układamy pokrojoną na kawałki rybę na ryżu.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut.
  • W miseczce mieszamy jogurt i harissę.
  • Podajemy naszą rybę z przygotowanym sosem.
Kotleciki z ziemniaków: łatwy przepis na pyszny obiad
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej