Ryż w pięciu ziołach - aromatyczny dodatek do pieczeni

Ryż w pięciu ziołach - aromatyczny dodatek do pieczeni
Autor: Shutterstock Ryż w pięciu ziołach podany na białym talerzu, dekorowany natką pietruszki.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ryż w pięciu ziołach pachnie niesamowicie. Gdy wyjmiesz go z piekarnika po domu rozejdzie się cudowny zapach ziół. Przygotowany w ten sposób ryż to znakomity dodatek do mięsa.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka siekanego oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować na półtwardo w 2 l osolonej wody. Odcedzić, przelać wrzątkiem.
  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać ryż i zioła, przyprawić i wymieszać.
  • Garnek wstawić na 65 5 minut do piekarnika nagrzanego do 170 St. C.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej