Przepisy na przegrzebki: co zrobić z przegrzebków, czyli małży św. Jakuba?
Przegrzebki możemy podawać na wiele sposobów. Bardzo smaczne są przysmażone na patelni, grillowane lub panierowane w jajku i bułce tartej. Smażymy je bardzo krótko, żeby pozostały soczyste. Sprawdź, co zrobić z przegrzebków - podajemy przepisy na smażone przegrzebki po wenecku, panierowane oraz na sałatkę z przegrzebków.
Spis treści
- Przepis na smażone przegrzebki po wenecku
- Przepis na przegrzebki w panierce
- Sałatka z przegrzebków z suszonymi pomidorami i rukolą
Przepis na smażone przegrzebki po wenecku
Składniki:
16 przegrzebków
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
oliwa do smażenia
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przegrzebki otworzyć nożem, wyjąć mięso z muszli, oczyścić, opłukać.
Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć przegrzebki, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu.
Cztery muszle umyć, osuszyć i napełnić przegrzebkami, skropić sokiem z cytryny.
Przepis na przegrzebki w panierce
Składniki:
8 przegrzebków
1 jajko
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1/2 szklanki bułki tartej
majonez do dekoracji (opcjonalnie)
sól
Przygotowanie:
Przegrzebki obtoczyć w mące, rozmąconym jajku z solą i na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć przegrzebki przez 1 minutę z każdej strony. Można udekorować majonezem.
Sałatka z przegrzebków z suszonymi pomidorami i rukolą
Składniki:
6 przegrzebków
kilka suszonych pomidorów z zalewie
garść rukoli
ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
sos: 3 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól, pieprz
Przygotowanie:
Przegrzebki umyć, osuszyć. Na rozgrzaną patelnię położyć masło i posiekany czosnek, smażyć przegrzebki po 1 minucie z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć na rukoli, dodać pokrojone suszone pomidory. Zmieszać składniki na sos i polać nim sałatkę. Całość posypać pieprzem.
ZOBACZ TEŻ >>> Sałatka z przegrzebków na pomarańczach