Sałatka z przegrzebków na pomarańczach - wykwintny starter
2021-03-27
łatwy
30 min
4
Na romantyczną kolację proponujemy sałatkę z przegrzebków na pomarańczach. Jedyne co nam będzie potrzebne, to grill (może też być patelnia grillowa) oraz parę składników spożywczych, bardzo łatwych do dostania.
SKŁADNIKI
- 12 przegrzebków (zwanych muszlami św. Jakuba)
- 12 plasterków bekonu
- 2 pomarańcze
- świeża bazylia
- szalotka
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze sparzyć, obrać i pokroić na niewielkie cząstki, szalotkę posiekać w pióra.
- Cienkie plasterki bekonu oraz wyjęte z muszli przegrzebki (muszle św. Jakuba) grillować przez 4-5 min na wysokiej pozycji. Gdy temperatura będzie zbyt wysoka, owoce morza spalą się zbyt szybko.
- Surowe pomarańcze i szalotkę ułożyć na talerzyku, przegrzebki owinąć w listki bazylii, na wierzch położyć zgrillowany bekon. Doprawić cytryną, solą i pieprzem do smaku.