Sałatka z przegrzebków na pomarańczach - wykwintny starter

Magda Kazimierczuk
przepis_na_salatke_z_przegrzebkow.jpg
Autor: photos.com Sałatka z przegrzebków to przystawka idealna na romantyczną kolację we dwoje.
łatwy
30 min
4

Na romantyczną kolację proponujemy sałatkę z przegrzebków na pomarańczach. Jedyne co nam będzie potrzebne, to grill (może też być patelnia grillowa) oraz parę składników spożywczych, bardzo łatwych do dostania.

SKŁADNIKI

  • 12 przegrzebków (zwanych muszlami św. Jakuba)
  • 12 plasterków bekonu
  • 2 pomarańcze
  • świeża bazylia
  • szalotka
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze sparzyć, obrać i pokroić na niewielkie cząstki, szalotkę posiekać w pióra.
  • Cienkie plasterki bekonu oraz wyjęte z muszli przegrzebki (muszle św. Jakuba) grillować przez 4-5 min na wysokiej pozycji. Gdy temperatura będzie zbyt wysoka, owoce morza spalą się zbyt szybko.
  • Surowe pomarańcze i szalotkę ułożyć na talerzyku, przegrzebki owinąć w listki bazylii, na wierzch położyć zgrillowany bekon. Doprawić cytryną, solą i pieprzem do smaku.
Magda Kazimierczuk