Gotowanie też może być retro. Ryba leningradzka to kultowe danie

2025-03-07
Kinga Goldstein
Gotowanie też może być retro. Ryba leningradzka to kultowe danie
Autor: Shutterstock.com Gotowanie też może być retro. Ryba leningradzka to kultowe danie
łatwy
25 min
4

Dieta niskokaloryczna

Ryba to idealny pomysł na piątkowy obiad. Jeśli jednak nie masz pomysłu na to jak ją przygotować, to podpowiadamy, że dobrym pomysłem będzie... spojrzeć w przeszłość. Przepis na rybę leningradzką to sposób na sycący i przepyszny obiad.

Historia ożywająca na talerzu. Wypróbuj rybę leningradzką

Ryba leningradzka to bez wątpienia klasyka kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają jednak tradycji kulinarnych Leningradu, czyli dzisiejszego Petersburga. To danie było popularne zwłaszcza w stołówkach i restauracjach okresu ZSRR, ponieważ łączyło łatwo dostępne składniki z dość elegancką formą podania.

Ważne jest, by przed pieczeniem ryba została usmażona. Wszystko dlatego, że zapewnia to jej soczystość i pozwala nie wyschnąć podczas pieczenia w sosie. 

Połączenie smaków w tym daniu to prawdziwa gratka. Lekka słodycz marchwi i cebuli przełamana kwasowością pomidorów i ewentualnie białego wina daje nam bogaty i zrównoważony smak. 

Nie tylko klasyka. Różne wersje tego samego dania

Danie to może mieć więcej niż jeden wariant. Niektórzy zamiast filetu używają całej ryby podzielonej na dzwonki. Zdarzają się wersje z ogórkiem kiszonym w sosie, który ma jeszcze podkreślać smak dania. Jeśli chcielibyśmy, by nasza wersja była bardziej wykwintna możemy do sosu dodać kapary lub oliwki, a także zastąpić część bulionu białym winem.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, sandacz)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • Sól, pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: 50 ml białego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety myjemy i osuszamy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
  • Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na złoty kolor.
  • W tym czasie ścieramy marchewkę i pietruszkę na tarce o grubych oczkach.
  • Do cebuli dorzucamy marchewkę i pietruszkę.
  • Smażymy cały czas mieszając.
  • Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, liść laurowy, bulion oraz wino, jeśli używamy.
  • Gotujemy przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • W naczyniu żaroodpornym wykładamy odrobinę sosu.
  • Na to kładziemy rybę i zalewamy resztą sosu.
  • Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
Jak zrobić rybę w galarecie?
Kinga Goldstein