Delikatna ryba w śródziemnomorskim stylu. Gotowa w niecałe 30 minut

Delikatna ryba w śródziemnomorskim stylu. Gotowa w niecałe 30 minut
Autor: Shutterstock.com Delikatna ryba w śródziemnomorskim stylu. Gotowa w niecałe 30 minut
łatwy
5 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pieczona ryba w stylu śródziemnomorskim to danie, które zachwyci każdego. Aromatyczne, lekka i pełna świeżych składników. To danie sprawdzi się doskonale na każdy dzień tygodnia. Jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów. Już dziś rozkoszuj się tym wspaniałym przepisem.

Ryba w stylu śródziemnomorskim. Danie, które w sobie rozkochuje

Idealnie lekkie danie, które zasmakuje każdemu. Ryba w stylu śródziemnomorskim rozkocha w sobie już od pierwszego kęsa i pozwoli nam się wybrać w podróż w kulinarny klimat południa Francji, Włoch i Grecji. Proste i świeże produkty, które świetnie ze sobą współgrają.

Choć danie to nie wymaga wielu składników, jest pełne smaku. Główną rolę odgrywają w nim dojrzałe pomidory, oliwa z oliwek, świeże zioła, czosnek i cytryna. Każdy składnik idealnie tu ze sobą współgra, tworząc danie wręcz perfekcyjne.

Ten przepis jest również niezwykle łatwy do modyfikacji. Możemy użyć dowolnej białej ryby - zarówno filetów, jak i całej ryby. Świetnie sprawdzą się w nim również takie dodatki jak bakłażan, cukinia, papryka czy cebula.

To danie jest niezwykle proste, a smakuje niesamowicie. Co więcej, wygląda jak z najlepszej restauracji. Możemy mieć przepyszny i aromatyczny obiad w zaledwie 30 minut, który zasmakuje każdemu. Jeśli więc nie masz pomysłu co przygotować z ryby na obiad - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie.

SKŁADNIKI

  • 2 filety białej ryby (np. dorsz, dorada, okoń morski, halibut)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 10–12 oliwek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka kaparów 
  • suszony tymianek lub oregano
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki białego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  • Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
  • Układamy filety rybne.
  • Doprawiamy rybę solą, pieprze, czosnkiem, ziołami i sokiem z połowy cytryny.
  • Na rybie układamy plasterki cytryny, pokrojone pomidorki, oliwki i kapary.
  • Całość polewamy oliwą z oliwek i winem.
  • Pieczemy około 20 minut.
Sałata z wędzonym łososiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej