Delikatna ryba w śródziemnomorskim stylu. Gotowa w niecałe 30 minut

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pieczona ryba w stylu śródziemnomorskim to danie, które zachwyci każdego. Aromatyczne, lekka i pełna świeżych składników. To danie sprawdzi się doskonale na każdy dzień tygodnia. Jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów. Już dziś rozkoszuj się tym wspaniałym przepisem.
Ryba w stylu śródziemnomorskim. Danie, które w sobie rozkochuje
Idealnie lekkie danie, które zasmakuje każdemu. Ryba w stylu śródziemnomorskim rozkocha w sobie już od pierwszego kęsa i pozwoli nam się wybrać w podróż w kulinarny klimat południa Francji, Włoch i Grecji. Proste i świeże produkty, które świetnie ze sobą współgrają.
Choć danie to nie wymaga wielu składników, jest pełne smaku. Główną rolę odgrywają w nim dojrzałe pomidory, oliwa z oliwek, świeże zioła, czosnek i cytryna. Każdy składnik idealnie tu ze sobą współgra, tworząc danie wręcz perfekcyjne.
Ten przepis jest również niezwykle łatwy do modyfikacji. Możemy użyć dowolnej białej ryby - zarówno filetów, jak i całej ryby. Świetnie sprawdzą się w nim również takie dodatki jak bakłażan, cukinia, papryka czy cebula.
To danie jest niezwykle proste, a smakuje niesamowicie. Co więcej, wygląda jak z najlepszej restauracji. Możemy mieć przepyszny i aromatyczny obiad w zaledwie 30 minut, który zasmakuje każdemu. Jeśli więc nie masz pomysłu co przygotować z ryby na obiad - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie.
SKŁADNIKI
- 2 filety białej ryby (np. dorsz, dorada, okoń morski, halibut)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 10–12 oliwek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kaparów
- suszony tymianek lub oregano
- sól i pieprz
- 2 łyżki białego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
- Układamy filety rybne.
- Doprawiamy rybę solą, pieprze, czosnkiem, ziołami i sokiem z połowy cytryny.
- Na rybie układamy plasterki cytryny, pokrojone pomidorki, oliwki i kapary.
- Całość polewamy oliwą z oliwek i winem.
- Pieczemy około 20 minut.