Burgery rybne z piekarnika: chrupkie i rozpływające się w ustach
2021-04-19
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Burgery rybne powinny być chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Pełne smaku ryby. Pysznie doprawione. Takie właśnie są burgery rybne z piekarnika. Lepsze od smażonych. Lekkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbuj!
Dlaczego warto jeść ryby bałtyckie?
Przede wszystkim dlatego, że zalecenia zdrowego żywienia mówią o tym, by ryby pojawiały się w naszym jadłospisie co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Choć poprawiliśmy nieco statystyki w zakresie konsumpcji ryb, to wciąż na tle innych państw pozostajemy w tyle. Statystyczny Polak zjada rocznie 14,5 kg ryb - to trzy razy mniej niż statystyczny mieszkaniec Hiszpanii. Dowiedz się więcej Dlaczego warto jeść ryby bałtyckie
SKŁADNIKI
- Na burgery rybne z piekarnika:
- 3 kromki pszennego chleba tostowego, bez skórki
- 600 g filetu z dorsza, halibuta, morszczuka, mintaja lub tilapii, bez skóry i ości (ja użyłam tilapii)
- 1 średnia cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka z wolnego wybiegu, rozmącone
- Na panierkę do burgerów rybnych:
- 12 krakersów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z tej porcji składników otrzymasz 8 burgerów, po 2 na 1 osobę. Przyda się malakser, bo będzie trochę mielenia i rozdrabniania.
- Zacznij od panierki. W malakserze rozdrobnij krakersy razem z czosnkiem i natką pietruszki. Otrzymane okruchy przełóż do głębokiego talerza.
- Do malaksera wrzuć połamane kromki chleba tostowego (skórkę odkrój). Rozdrobnij je na okruchy. Przełóż do miski.
- Filet z ryby rozdrobnij w malakserze w trybie pulsacyjnym. Nie rób miazgi. Przełóż do miski.
- Do misy malaksera dodaj grubo pokrojoną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Rozdrobnij w trybie pulsacyjnym. Również przełóż do miski.
- Do rozdrobnionych składników w misce dodaj rozmącone jajka. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Masę podziel za pomocą miarki 100 ml (1/2 szklanki) na 8 porcji. Z każdej porcji utocz kulkę. Następnie ją spłaszcz.
- Każdy burger rybny panieruj w przygotowanych okruchach krakersów.
- Burgery ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 180°C z funkcją termoobiegu. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
- Podawaj z sosem pomidorowym, z ziemniakami, frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. I obowiązkową surówką z kapusty.
Ryby w diecie