Burgery rybne z piekarnika: chrupkie i rozpływające się w ustach

Burgery rybne z piekarnika
Autor: Shutterstock.com Chrupkie i rozpływające się w ustach burgery rybne podane z sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Burgery rybne powinny być chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Pełne smaku ryby. Pysznie doprawione. Takie właśnie są burgery rybne z piekarnika. Lepsze od smażonych. Lekkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbuj! 

Dlaczego warto jeść ryby bałtyckie?

Przede wszystkim dlatego, że zalecenia zdrowego żywienia mówią o tym, by ryby pojawiały się w naszym jadłospisie co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Choć poprawiliśmy nieco statystyki w zakresie konsumpcji ryb, to wciąż na tle innych państw pozostajemy w tyle. Statystyczny Polak zjada rocznie 14,5 kg ryb - to trzy razy mniej niż statystyczny mieszkaniec Hiszpanii. Dowiedz się więcej Dlaczego warto jeść ryby bałtyckie

SKŁADNIKI

  • Na burgery rybne z piekarnika:
  • 3 kromki pszennego chleba tostowego, bez skórki
  • 600 g filetu z dorsza, halibuta, morszczuka, mintaja lub tilapii, bez skóry i ości (ja użyłam tilapii)
  • 1 średnia cebula, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu, rozmącone
  • Na panierkę do burgerów rybnych:
  • 12 krakersów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z tej porcji składników otrzymasz 8 burgerów, po 2 na 1 osobę. Przyda się malakser, bo będzie trochę mielenia i rozdrabniania. 
  • Zacznij od panierki. W malakserze rozdrobnij krakersy razem z czosnkiem i natką pietruszki. Otrzymane okruchy przełóż do głębokiego talerza.
  • Do malaksera wrzuć połamane kromki chleba tostowego (skórkę odkrój). Rozdrobnij je na okruchy. Przełóż do miski.
  • Filet z ryby rozdrobnij w malakserze w trybie pulsacyjnym. Nie rób miazgi. Przełóż do miski.
  • Do misy malaksera dodaj grubo pokrojoną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Rozdrobnij w trybie pulsacyjnym. Również przełóż do miski.
  • Do rozdrobnionych składników w misce dodaj rozmącone jajka. Wymieszaj na jednolitą masę. 
  • Masę podziel za pomocą miarki 100 ml (1/2 szklanki) na 8 porcji. Z każdej porcji utocz kulkę. Następnie ją spłaszcz.
  • Każdy burger rybny panieruj w przygotowanych okruchach krakersów.
  • Burgery ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 180°C z funkcją termoobiegu. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę. 
  • Podawaj z sosem pomidorowym, z ziemniakami, frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. I obowiązkową surówką z kapusty.
Ryby w diecie
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej