Burgery rybne z piekarnika: chrupkie i rozpływające się w ustach

Burgery rybne z piekarnika
Autor: Shutterstock.com Chrupkie i rozpływające się w ustach burgery rybne podane z sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Burgery rybne powinny być chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Pełne smaku ryby. Pysznie doprawione. Takie właśnie są burgery rybne z piekarnika. Lepsze od smażonych. Lekkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbuj! 

Dlaczego warto jeść ryby bałtyckie?

Przede wszystkim dlatego, że zalecenia zdrowego żywienia mówią o tym, by ryby pojawiały się w naszym jadłospisie co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Choć poprawiliśmy nieco statystyki w zakresie konsumpcji ryb, to wciąż na tle innych państw pozostajemy w tyle. Statystyczny Polak zjada rocznie 14,5 kg ryb - to trzy razy mniej niż statystyczny mieszkaniec Hiszpanii. Dowiedz się więcej Dlaczego warto jeść ryby bałtyckie

Składniki

Na burgery rybne z piekarnika:

3 kromki pszennego chleba tostowego, bez skórki

600 g filetu z dorsza, halibuta, morszczuka, mintaja lub tilapii, bez skóry i ości (ja użyłam tilapii)

1 średnia cebula, pokrojona

2 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka soli

2 duże jajka z wolnego wybiegu, rozmącone

Na panierkę do burgerów rybnych:

12 krakersów

1 ząbek czosnku

2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z tej porcji składników otrzymasz 8 burgerów, po 2 na 1 osobę. Przyda się malakser, bo będzie trochę mielenia i rozdrabniania. 

Zacznij od panierki. W malakserze rozdrobnij krakersy razem z czosnkiem i natką pietruszki. Otrzymane okruchy przełóż do głębokiego talerza.

Do malaksera wrzuć połamane kromki chleba tostowego (skórkę odkrój). Rozdrobnij je na okruchy. Przełóż do miski.

Filet z ryby rozdrobnij w malakserze w trybie pulsacyjnym. Nie rób miazgi. Przełóż do miski.

Do misy malaksera dodaj grubo pokrojoną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Rozdrobnij w trybie pulsacyjnym. Również przełóż do miski.

Do rozdrobnionych składników w misce dodaj rozmącone jajka. Wymieszaj na jednolitą masę. 

Masę podziel za pomocą miarki 100 ml (1/2 szklanki) na 8 porcji. Z każdej porcji utocz kulkę. Następnie ją spłaszcz.

Każdy burger rybny panieruj w przygotowanych okruchach krakersów.

Burgery ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 180°C z funkcją termoobiegu. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę. 

Podawaj z sosem pomidorowym, z ziemniakami, frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. I obowiązkową surówką z kapusty.

Ryby w diecie
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej