Ziołowe roladki z karkówki. Tajemnicą ich smaku jest ta musztarda
Dieta bezglutenowa
Roladki z karkówki, których smak podkreślają odpowiednio dobrane zioła i przyprawy, to pomysł na rodzinny obiad. Sekretem ich smaku jest dodatek musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. To właśnie ten składnik sprawia, że roladki wieprzowe smakują tak dobrze. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na wyśmienite, miękkie i soczyste roladki z karkówki na obiad.
Roladki z karkówki – składniki
Do przyrządzenia domowych roladek ze schabu karkowego wykorzystuje się składniki, które bez problemu można kupić w wielu sklepach bez względu na porę roku. Chociaż lista składników może wydać się długa, są na niej głównie zioła i przyprawy oraz karkówka i kilka innych produktów.
Co więc należy przygotować, aby zrobić pyszne i soczyste roladki z karkówki na obiad? Na liście potrzebnych produktów znalazły się takie produkty jak:
- karkówka
- cebula
- musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy
- suszone zioła – tymianek i majeranek
- przyprawy – wędzona słodka papryka, pieprz ziołowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie
- czosnek
- oliwa z oliwek
- woda
Jak zrobić roladki z karkówki?
Przepis na pyszne i miękkie roladki ze wieprzowiny jest łatwy. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Należy jednak pamiętać, że roladki z karkówki powinny marynować się w przyprawach przez godzinę. Nieco więcej czasu zajmuje duszenie. Roladki z karkówki powinny dusić się około półtorej godziny.
Do przygotowania wybornych domowych roladek z karczku warto zaopatrzyć się w sznurek lub wykałaczki. Dzięki związaniu lub spięciu mięsa, roladki nie rozpadną się w czasie duszenia. Zachowają swój kształt i będą apetycznie prezentować się na talerzu.
Jak więc zrobić rozpływające się w ustach roladki z karkówki? Przepis to tylko kilka łatwych kroków.
- 1. krok – pokrojenie karkówki na plastry i natarcie przyprawami oraz musztardą
- 2. krok – uformowanie roladek i schłodzenie w lodówce
- 3. krok – podsmażenie roladek na patelni z cebulą
- 4. krok – duszenie roladek pod przykryciem
Z czym podawać roladki z karkówki?
Roladki z karkówki to ciekawa propozycja na obiad dla całej rodziny. Smakują wybornie i pasują na każdą okazję. Można przyrządzić je na rodzinną uroczystość lub świąteczne spotkanie. Do roladek ze schabu karkowego można podać różne dodatki, które wzbogacą posiłek. Zawsze sprawdzą się ziemniaki pieczone lub gotowane w wodzie. Pysznym dodatkiem jest kremowe puree. Do roladek pasują także kluski śląskie lub kasza. Posiłek uzupełnią domowe surówki z kapusty lub marchewki.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg karkówki
- 1 szklanka wody
- 150 g musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 5 ząbków czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól
- sznurek lub wykałaczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić na osiem plastrów. Każdy plaster rozbić tłuczkiem na cienki kotlet.
- Do miseczki przelać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać tymianek, majeranek, paprykę, pieprz ziołowy i sól. Dokładnie wymieszać.
- Każdy plaster natrzeć marynatą z obu stron, a następnie posmarować od środka musztardą francuską. Zawinąć w roladkę. Związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.
- Roladki przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej roladki z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
- Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Smażyć, aż cebula nabierze rumianego koloru.
- Wlać wodę, zmniejszyć ogień i dusić około 90 minut. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Przed podaniem usunąć sznurek lub wykałaczki.
- Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.