Zero wysiłku, maksimum smaku. Zapiekanka pierogowa, która ratuje każdy obiad

2025-11-27 12:27

Aromatyczny i ciekawy sposób na polską klasykę. Sprawdzony sposób na zapiekankę pierogową to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wykorzystaj pierogi w tym szybkim i prostym daniu, które idealnie sprawdzi się na obiad. Wystarczy kilka składników.

Zero wysiłku, maksimum smaku – zapiekanka pierogowa, która ratuje każdy obiad

i

Autor: Joanna Szypulska/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Zapiekanka pierogowa? Tak poproszę! To pyszny u prosty sposób na wspaniały obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by można się było rozkoszować niesamowitym smakiem. Poradzi sobie z tym przepisem nawet amator.

Wegetariańska wersja zapiekanki pierogowej

A co najlepsze? Naszą zapiekankę można modyfikować ile wlezie. Jeśli chcemy możemy dodać do cebuli i boczku podsmażone pieczarki. Możemy też całkowicie pominąć boczek i zamiast tego sięgnąć po szpinak czy cukinię - dla wersji całkowicie wegetariańskiej.

Zapiekanka pierogowa po meksykańsku. Zachwyca smakiem

Jeśli chcemy zaszaleć możemy przygotować zapiekankę pierogową po meksykańsku. Nie powinni to sprawić wiele problemów. Wystarczy zamienić ser na cheddar i dodatkowo dorzucić do naszej zapiekanki:

  • kukurydzę
  • czerwoną fasolę
  • paprykę
  • przyprawę do taco lub chili

Różne sposoby, by przygotować jedno, niesamowite danie. Dopasuj je całkowicie do siebie i rozkoszuj się prostym obiadem, który zasmakuje każdemu. Bez drogich składników czy specjalnych umiejętności. Wystarczy chwila wolnego czasu i piekarnik.

SKŁADNIKI

  • 500 g pierogów (najlepiej ruskich, ale mogą być też z mięsem lub kapustą)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 150 g startego sera
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  • Kiedy się zarumieni, dodajemy posiekaną cebulę.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misce mieszamy śmietankę, jajka, czosnek, sól i pieprz.
  • Pierogi układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Posypujemy skwarkami u polewamy sosem.
  • Na koniec posypujemy startym serem.
  • Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
  • Podajemy posypane natką pietruszki.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...