Zero wysiłku, maksimum smaku. Zapiekanka pierogowa, która ratuje każdy obiad
Aromatyczny i ciekawy sposób na polską klasykę. Sprawdzony sposób na zapiekankę pierogową to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wykorzystaj pierogi w tym szybkim i prostym daniu, które idealnie sprawdzi się na obiad. Wystarczy kilka składników.
i
Zapiekanka pierogowa? Tak poproszę! To pyszny u prosty sposób na wspaniały obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by można się było rozkoszować niesamowitym smakiem. Poradzi sobie z tym przepisem nawet amator.
Wegetariańska wersja zapiekanki pierogowej
A co najlepsze? Naszą zapiekankę można modyfikować ile wlezie. Jeśli chcemy możemy dodać do cebuli i boczku podsmażone pieczarki. Możemy też całkowicie pominąć boczek i zamiast tego sięgnąć po szpinak czy cukinię - dla wersji całkowicie wegetariańskiej.
Zapiekanka pierogowa po meksykańsku. Zachwyca smakiem
Jeśli chcemy zaszaleć możemy przygotować zapiekankę pierogową po meksykańsku. Nie powinni to sprawić wiele problemów. Wystarczy zamienić ser na cheddar i dodatkowo dorzucić do naszej zapiekanki:
- kukurydzę
- czerwoną fasolę
- paprykę
- przyprawę do taco lub chili
Różne sposoby, by przygotować jedno, niesamowite danie. Dopasuj je całkowicie do siebie i rozkoszuj się prostym obiadem, który zasmakuje każdemu. Bez drogich składników czy specjalnych umiejętności. Wystarczy chwila wolnego czasu i piekarnik.
SKŁADNIKI
- 500 g pierogów (najlepiej ruskich, ale mogą być też z mięsem lub kapustą)
- 150 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietanki 18%
- 150 g startego sera
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
- Kiedy się zarumieni, dodajemy posiekaną cebulę.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce mieszamy śmietankę, jajka, czosnek, sól i pieprz.
- Pierogi układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Posypujemy skwarkami u polewamy sosem.
- Na koniec posypujemy startym serem.
- Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
- Podajemy posypane natką pietruszki.