Zapomnij o tych od Chińczyka. Chrupiące sajgonki łatwo zrobisz w domu
Dieta bezglutenowa
Sajgonki można kupić w każdym barze u Chińczyka. Pełne aromatycznego mięsnego farszu sajgonki są pyszne, ale mało kto wie, że są niezwykle łatwe do samodzielnego przyrządzenia w domu. Przepis wcale nie jest trudny, a składniki są dostępne w polskich sklepach. To pomysł na obiad w azjatyckim stylu lub ciekawą przekąskę. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na domowe sajgonki z warzywami i kurczakiem.
Sajgonki z warzywami i kurczakiem – co jest potrzebne?
Na liście składników, które niezbędne są, aby zrobić te wyborne i chrupiące sajgonki, znalazły się proste produkty. Są dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Wiele z nich znajdziecie w większych marketach na półkach z produktami kuchni świata.
Jakie więc składniki należy kupić, aby przyrządzić smaczne domowe sajgonki? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- papier ryżowy
- mięso mielone drobiowe
- warzywa – cebula, por, kapusta pekińska
- grzyby mun
- sos sojowy
- sos chili
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- cukier i woda
- olej do smażenia
Jak zrobić sajgonki z warzywami i kurczakiem?
Przepis na chrupiące i pełne smaku sajgonki, w których środku kryje się aromatyczny mięsny farsz z dodatkiem warzyw, nie jest trudny. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście domowych sajgonek, z tym przepisem udadzą się, zachwycą smakiem i aromatem.
Jak więc usmażyć sajgonki z dodatkiem kurczaka i kolorowych warzyw? Przepis został podzielony na kilka prostych kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Z tym przepisem nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.
- 1. krok – posmażenie warzyw
- 2. krok – usmażenie i doprawienie mięsa mielonego z kurczaka
- 3. krok – wymieszanie usmażonego mięsa z warzywami
- 4. krok – nałożenie farszu na papier ryżowy i zwinięcie sajgonek
- 5. krok – usmażenie sajgonek z warzywami i kurczakiem na patelni
Jak podawać sajgonki?
Chrupiące sajgonki wypełnione pysznym farszem z kurczaka i warzyw to propozycja na obiad w azjatyckim stylu. Świetnie smakują jako przekąska. Prawdziwą furorę zrobią na imprezie. Sajgonki mogą być też ciekawą przystawką przed obiadem. Kilka sztuk można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Zaletą sajgonek jest to, że pysznie smakują na ciepło i na zimno. Do sajgonek warto podać azjatyckie sosy jak sojowy czy chili. Pysznym dodatkiem są także chrupiące surówki z kapusty, które można przyrządzić w kilka minut.
SKŁADNIKI
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- 300 g mięsa mielonego z kurczaka
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 1 por
- 2 garście suszonych grzybów mun
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby mun przełożyć do miseczki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut, aby zmiękły. Następnie odcedzić i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Smażyć, często mieszając, aż warzywa się zeszklą. Dodać grzyby mun i smażyć 5 minut.
- Dodać poszatkowane liście kapusty pekińskiej i smażyć około 5 minut. Często mieszać. Składniki przełożyć do miseczki.
- Na tej samej patelni smażyć mielone mięso. Wlać sos sojowy i sos chili. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
- Usmażone mięso przełożyć do warzyw i dokładnie wymieszać.
- Arkusze papieru ryżowego posmarować wodą wymieszaną z cukrem. Nakładać porcje farszu i zawinąć jak krokiety.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim sajgonki z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Podawać na ciepło z azjatyckimi sosami i chrupiącą surówką z kapusty.