Tradycyjne sajgonki - jak zrobić najlepsze sajgonki? Dobry przepis!

Marta Balcerowska
Marta Kula
tradycyjne-sajgonki-jak-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com W farszu tradycyjnych sajgonek znajdują się m.in. krewetki, wieprzowina, grzyby mun oraz kiełki
łatwy
30 min
4

Tradycyjne wietnamskie sajgonki przygotowuje się z krewetkami, grzybami mun oraz wieprzowiną. Oczywiście do sajgonek niezbędny jest też papier ryżowy. Podajemy dobry przepis na tradycyjne sajgonki - krok po kroku przygotujesz z nami pyszne sajgonki, jak z wietnamskiego baru.

Polecamy też:

Jak zrobić zupę Pho Bo? Przepis na wietnamski rosół wołowy

Orientalny kurczak - banalnie prosty przepis na kurczaka jak z azjatyckiego baru

Kurczak Gong Bao: przepis na pierś kurczaka po chińsku

Warzywa z patelni w stylu chińskim

SKŁADNIKI

  • 15 dag mielonej wieprzowiny
  • 50 dag krewetek mrożonych (koktajlowych)
  • 10 dag makaronu sojowego lub ryżowego typu wermiszel
  • mała czerwona papryka
  • papryczka chili
  • 4 cebulki dymki
  • 5 dag czarnych grzybów mun
  • 5 dag kiełków sojowych
  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • olej sojowy
  • cukier
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz: w dwóch miseczkach zalewamy wrzątkiem wermiszel i grzyby mun. Odstawiamy na około 15 minut, po czym odsączamy.
  • Rozmrożone, odsączone z wody krewetki drobno kroimy. Wermiszel, grzyby mun oraz wieprzowinę mieszamy. Do tego dodajemy papryki (czerwoną i chili), dymkę, kiełki – drobno posiekane. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy odrobinę cukru.
  • Krążki papieru ryżowego dokładnie zwilżamy wodą. Do tego celu używamy pędzelka do ciast. Jeśli nie mamy takiego pędzelka, możemy papier ryżowy zanurzyć w wodzie na ok. 2 sekundy. Papier ryżowy musi stać się miękki. 
  • Na każdym krążku papieru, wzdłuż jednego boku, nakładamy łyżkę farszu. Zwijamy sajgonki podobnie jak krokiety, najlepiej na plastikowej czy ceramicznej desce do krojenia. 
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Sajgonki układamy na patelni jedna obok drugiej, smażymy na średnim ogniu kilka minut z każdej strony, aż zbrązowieją.
  • Usmażone sajgonki odsączamy z oleju na ręczniku papierowym. Sajgonki możemy podawać z sosem słodko-kwaśnym lub z sosem sojowym.
Marta Balcerowska