Tradycyjne sajgonki - jak zrobić najlepsze sajgonki? Dobry przepis!

Tradycyjne wietnamskie sajgonki przygotowuje się z krewetkami, grzybami mun oraz wieprzowiną. Oczywiście do sajgonek niezbędny jest też papier ryżowy. Podajemy dobry przepis na tradycyjne sajgonki - krok po kroku przygotujesz z nami pyszne sajgonki, jak z wietnamskiego baru.
15 dag mielonej wieprzowiny
50 dag krewetek mrożonych (koktajlowych)
10 dag makaronu sojowego lub ryżowego typu wermiszel
mała czerwona papryka
papryczka chili
4 cebulki dymki
5 dag czarnych grzybów mun
5 dag kiełków sojowych
20 arkuszy papieru ryżowego
cukier
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Farsz: w dwóch miseczkach zalewamy wrzątkiem wermiszel i grzyby mun. Odstawiamy na około 15 minut, po czym odsączamy.
Rozmrożone, odsączone z wody krewetki drobno kroimy. Wermiszel, grzyby mun oraz wieprzowinę mieszamy. Do tego dodajemy papryki (czerwoną i chili), dymkę, kiełki – drobno posiekane. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy odrobinę cukru.
Krążki papieru ryżowego dokładnie zwilżamy wodą. Do tego celu używamy pędzelka do ciast. Jeśli nie mamy takiego pędzelka, możemy papier ryżowy zanurzyć w wodzie na ok. 2 sekundy. Papier ryżowy musi stać się miękki.
Na każdym krążku papieru, wzdłuż jednego boku, nakładamy łyżkę farszu. Zwijamy sajgonki podobnie jak krokiety, najlepiej na plastikowej czy ceramicznej desce do krojenia.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Sajgonki układamy na patelni jedna obok drugiej, smażymy na średnim ogniu kilka minut z każdej strony, aż zbrązowieją.
Usmażone sajgonki odsączamy z oleju na ręczniku papierowym. Sajgonki możemy podawać z sosem słodko-kwaśnym lub z sosem sojowym.
Polecamy też:
Jak zrobić zupę Pho Bo? Przepis na wietnamski rosół wołowy
Orientalny kurczak - banalnie prosty przepis na kurczaka jak z azjatyckiego baru