Tradycyjne sajgonki - jak zrobić najlepsze sajgonki? Dobry przepis!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Tradycyjne wietnamskie sajgonki przygotowuje się z krewetkami, grzybami mun oraz wieprzowiną. Oczywiście do sajgonek niezbędny jest też papier ryżowy. Podajemy dobry przepis na tradycyjne sajgonki - krok po kroku przygotujesz z nami pyszne sajgonki, jak z wietnamskiego baru.
Polecamy też:
Jak zrobić zupę Pho Bo? Przepis na wietnamski rosół wołowy
Orientalny kurczak - banalnie prosty przepis na kurczaka jak z azjatyckiego baru
Kurczak Gong Bao: przepis na pierś kurczaka po chińsku
Warzywa z patelni w stylu chińskim
SKŁADNIKI
- 15 dag mielonej wieprzowiny
- 50 dag krewetek mrożonych (koktajlowych)
- 10 dag makaronu sojowego lub ryżowego typu wermiszel
- mała czerwona papryka
- papryczka chili
- 4 cebulki dymki
- 5 dag czarnych grzybów mun
- 5 dag kiełków sojowych
- 20 arkuszy papieru ryżowego
- olej sojowy
- cukier
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz: w dwóch miseczkach zalewamy wrzątkiem wermiszel i grzyby mun. Odstawiamy na około 15 minut, po czym odsączamy.
- Rozmrożone, odsączone z wody krewetki drobno kroimy. Wermiszel, grzyby mun oraz wieprzowinę mieszamy. Do tego dodajemy papryki (czerwoną i chili), dymkę, kiełki – drobno posiekane. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy odrobinę cukru.
- Krążki papieru ryżowego dokładnie zwilżamy wodą. Do tego celu używamy pędzelka do ciast. Jeśli nie mamy takiego pędzelka, możemy papier ryżowy zanurzyć w wodzie na ok. 2 sekundy. Papier ryżowy musi stać się miękki.
- Na każdym krążku papieru, wzdłuż jednego boku, nakładamy łyżkę farszu. Zwijamy sajgonki podobnie jak krokiety, najlepiej na plastikowej czy ceramicznej desce do krojenia.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Sajgonki układamy na patelni jedna obok drugiej, smażymy na średnim ogniu kilka minut z każdej strony, aż zbrązowieją.
- Usmażone sajgonki odsączamy z oleju na ręczniku papierowym. Sajgonki możemy podawać z sosem słodko-kwaśnym lub z sosem sojowym.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne