Zapiekanka obiadowa z mięsem mielonym. Zrobisz ją w 15 minut z kilku składników
Jeżeli nie macie pomysłu, co przygotować na obiad, sprawdźcie ten przepis. Pyszna zapiekanka obiadowa, która jest połączeniem makaronu i mięsa mielonego, to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przygotowanie jest błyskawiczne, a wrażenia smakowe wyśmienite. To sycące i zachwycające danie z kilku prostych składników podbije każde podniebienie. Oto prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym na obiad.
Zapiekana obiadowa z mięsem mielonym – składniki
Zapiekanki to dania, które są mieszanką różnych produktów. Po zapieczeniu w piekarniku składniki doskonale się łączą i tworzą pyszną potrawę w sam raz na obiad. To również sposób na wykorzystanie resztek warzyw, mięs czy serów. W tym przepisie do zapiekanki obiadowej wykorzystuje się tylko sześć produktów i cztery przyprawy. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- mięso mielone drobiowe
- makaron
- krojone pomidory w puszce
- starty ser mozzarella
- cebula
- odrobina oleju
- przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Jak zrobić obiadową zapiekankę z mięsem mielonym?
Przepis na zapiekankę z dodatkiem mięsa mielonego i makaronu jest łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne. Aby zjeść porcję pysznej i sycącej zapiekanki, należy jednak poczekać. Powinna zapiekać się w piekarniku przez pół godziny.
Jak więc upiec pyszną i aromatyczną zapiekankę obiadową z mięsem mielonym? Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – usmażenie farszu z mięsa mielonego, cebuli, pomidorów i przypraw
- 3. krok – przełożenie makaronu i farszu do formy do zapiekania i posypanie mozzarellą
- 4. krok – upieczenie dania obiadowego w piekarniku
Z czym podawać zapiekankę obiadową z mięsem mielonym?
Przepis na zapiekankę wzbogaconą aromatycznym farszem z mięsa mielonego i przypraw warto zapisać i mieć pod ręką. To dobry pomysł na obiad w tygodniu, ale danie można też zrobić w weekend. Zapiekanka jest sycąca i dobrze rozgrzewa, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni.
Aby posiłek z pyszną domową zapiekanką obiadową był jeszcze bardziej treściwy, dobrze jest urozmaicić go rożnymi surówkami. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i ekspresowych przepisów na pyszne domowe surówki, które świetnie komponują się z zapiekanką obiadową z mięsem mielonym i podkreślają jej smak.
- Surówka z marchwi Ewy Wachowicz. Prosty przepis z 3 składników
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
- Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut
- Surówka z marchewki i selera. Pyszna, chrupiąca i gotowa w 5 minut
- Mizeria po szwedzku. W tej odsłonie smakuje o niebo lepiej
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 150 g makaronu (kokardki, penne)
- 150 g startego sera mozzarella
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż stanie się złota.
- Dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się rumienić.
- Dodać krojone pomidory, dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut.
- Do formy do zapiekania przełożyć ugotowany makaron. Równomiernie wyłożyć podsmażone mięso z pomidorami. Wierzch posypać startym serem mozzarella.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na obiad w towarzystwie chrupiącej surówki.