Z mięsa mielonego i makaronu robię prostą zapiekankę. Wszyscy się nią zajadają, aż miło
Co można zrobić z mięsa mielonego i makaronu? Rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest ten prosty przepis. Wyśmienita zapiekanka makaronowa to danie idealne na rodzinny obiad. Jest nie tylko pyszna i aromatyczna, ale i niezwykle sycąca. Świetnie sprawdzi się jesienią, kiedy temperatura nie rozpieszcza. Zobaczcie, jak zrobić prostą zapiekankę makaronową z mięsem mielonym.
Z czego zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym?
Aby zrobić na obiad pełną smaku i aromatu zapiekankę makaronową z mięsną wkładką, potrzebne są proste produkty. Można je kupić przez cały rok w prawie każdym sklepie spożywczym. Lista składników jest w miarę krótka i obejmuje dobrze znane produkty. Wykorzystuje się tylko sześć artykułów spożywczych i trzy przyprawy, a dokładnie:
- makaron
- mięso mielone – drobiowe, wieprzowe lub wołowe
- krojone pomidory w puszce
- oliwa z oliwek
- ser żółty
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
Jak się robi prostą zapiekankę makaronową z mięsem mielonym?
Przepis na znakomitą zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego nie jest tak trudny. Przygotowanie jest proste i zostało podzielone na poszczególne etapy, co znacznie ułatwia pracę. Czas przyrządzenia dania wynosi około godziny, z czego ponad połowę wykona piekarnik.
Jak więc zrobić pyszną i aromatyczną zapiekankę według tego prostego przepisu? Warto sprawdzić tę nieskomplikowaną recepturę, ponieważ danie zawsze się udaje i smakuje wszystkim.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – przygotowanie farszu z mięsa mielonego, cebuli i krojonych pomidorów
- 3. krok – ułożenie w formie do zapiekania makaronu, mięsa mielonego i startego żółtego sera
- 4. krok – upieczenie zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego w piekarniku
Z czym podawać prostą zapiekankę makaronową z mięsem mielonym?
Treściwa i pyszna zapiekanka przyrządzona z makaronu i aromatycznego farszu z mięsa mielonego pod serową pierzynką to danie idealne na rodzinny obiad. Jest tak sycące, że nie są potrzebne już inne dodatki. Posiłek uświetnią jedynie domowe surówki i sałatki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów, które podkreślą smak tej prostej, ale smakowitej zapiekanki makaronowej z dodatkiem mięsa mielonego.
- Soczysta surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka – lekka, chrupiąca i pełna smaku!
- Mizerę robię inaczej niż wszyscy. Jej smak podkręcam tymi aromatycznymi zielonymi listkami
- Szatkuję białą kapustę i mieszam z tym obłędnym sosem. Letnia surówka pasuje do każdego obiadu i grilla
- Ta prosta sałatka z pora skradła moje serce. Robotę robi tu aksamitny sos jogurtowy
- Do obiadu robię ekspresową sałatę z jogurtem. Jej smak podkręcam tym składnikiem
SKŁADNIKI
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 500 g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowego)
- 300 g makaronu
- 200 g startego żółtego sera
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się rumienić.
- Dodać krojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i smażyć kilka minut.
- Do formy do zapiekania przełożyć ugotowany makaron i farsz z mięsa mielonego. Wierzch wyrównać i posypać żółtym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.