Do obiadu robię ekspresową sałatę z jogurtem. Jej smak podkręcam tym składnikiem

sałata z jogurtem i sokiem z cytryny
Autor: Shutterstock Sałata z jogurtem to mój pyszny dodatek do obiadu. Dodaj do niej kilka kropli tego soku.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nie ma łatwiejszej i szybszej sałatki do obiadu niż sałata z jogurtem. Pasuje do wielu różnych dań, a jej przygotowanie trwa tylko kilka minut. Taką sałatkę można łatwo podkręcić, dodając jeden prosty składnik, który wyniesie ją na zupełnie nowy poziom. Wystarczy kilka kropli soku z cytryny, aby sałata z jogurtem stała się prawdziwym przysmakiem. Zobaczcie, jak ją zrobić.

Czy sok z cytryny jest zdrowy do sałatek?

Sok z cytryny to produkt, który zawsze warto mieć w domu, ponieważ ma wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się w marynatach do mięs, podkreśla smak słodkich wypieków i jest doskonałym dodatkiem do różnych sosów. Idealnie sprawdza się także w sałacie z jogurtem.

Dlaczego warto dodać sok z cytryny do sałaty z jogurtem? Kilka kropli świeżo wyciśniętego soku z cytryny dodanych do takiej sałatki sprawia, że smaki są zrównoważone i orzeźwiające. Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu warzyw i stanowi porcję witaminy C oraz wielu innych składników prozdrowotnych.

Z czym łączyć sałatę?

Sałata masłowa, rzymska czy karbowana to doskonała baza do różnego rodzaju sałatek. W tym przepisie jest głównym składnikiem, który pysznie łączy się z delikatnym i orzeźwiającym sosem. Przygotowuje się go z naturalnego jogurtu islandzkiego skyr, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz podstawowych przypraw, czyli soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Lista niezbędnych składników jest więc krótka, a wszystkie produkty można z łatwością kupić przez cały rok.

Jak zrobić sałatę z jogurtem i sokiem z cytryny?

Sałata z jogurtem islandzkim, której smak podkręca sok z cytryny, to świetny dodatek do obiadu. Przepis na nią nie jest skomplikowany. To błyskawiczna receptura na wyśmienite uzupełnienie posiłku. Sałatka jest gotowa w kilka minut. Ten przepis jest najlepszym potwierdzeniem tego, że szybkie jedzenie jest pyszne i zdrowe.

Jak więc przyrządzić znakomitą sałatę z dodatkiem jogurtu i orzeźwiającego soku z cytryny? Pyszny smak i ekspresowe przygotowanie to nie wszystkie jej zalety.

  • 1. krok – przygotowanie sosu z jogurtu i soku z cytryny
  • 2. krok – umycie, osuszenie i porwanie sałaty
  • 3. krok – połączenie sałaty z jogurtowym sosem

SKŁADNIKI

  • 1 sałata (masłowa, rzymska lub karbowana)
  • 150 g naturalnego jogurtu islandzkiego skyr
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt skyr wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sałatę podzielić na liście. Dokładnie opłukać i osuszyć. Porwać dłońmi na mniejsze kawałki i przełożyć do miski.
  • Do sałaty wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu lub dań na kolację.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej