Do obiadu robię ekspresową sałatę z jogurtem. Jej smak podkręcam tym składnikiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie ma łatwiejszej i szybszej sałatki do obiadu niż sałata z jogurtem. Pasuje do wielu różnych dań, a jej przygotowanie trwa tylko kilka minut. Taką sałatkę można łatwo podkręcić, dodając jeden prosty składnik, który wyniesie ją na zupełnie nowy poziom. Wystarczy kilka kropli soku z cytryny, aby sałata z jogurtem stała się prawdziwym przysmakiem. Zobaczcie, jak ją zrobić.
Czy sok z cytryny jest zdrowy do sałatek?
Sok z cytryny to produkt, który zawsze warto mieć w domu, ponieważ ma wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się w marynatach do mięs, podkreśla smak słodkich wypieków i jest doskonałym dodatkiem do różnych sosów. Idealnie sprawdza się także w sałacie z jogurtem.
Dlaczego warto dodać sok z cytryny do sałaty z jogurtem? Kilka kropli świeżo wyciśniętego soku z cytryny dodanych do takiej sałatki sprawia, że smaki są zrównoważone i orzeźwiające. Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu warzyw i stanowi porcję witaminy C oraz wielu innych składników prozdrowotnych.
Z czym łączyć sałatę?
Sałata masłowa, rzymska czy karbowana to doskonała baza do różnego rodzaju sałatek. W tym przepisie jest głównym składnikiem, który pysznie łączy się z delikatnym i orzeźwiającym sosem. Przygotowuje się go z naturalnego jogurtu islandzkiego skyr, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz podstawowych przypraw, czyli soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Lista niezbędnych składników jest więc krótka, a wszystkie produkty można z łatwością kupić przez cały rok.
Jak zrobić sałatę z jogurtem i sokiem z cytryny?
Sałata z jogurtem islandzkim, której smak podkręca sok z cytryny, to świetny dodatek do obiadu. Przepis na nią nie jest skomplikowany. To błyskawiczna receptura na wyśmienite uzupełnienie posiłku. Sałatka jest gotowa w kilka minut. Ten przepis jest najlepszym potwierdzeniem tego, że szybkie jedzenie jest pyszne i zdrowe.
Jak więc przyrządzić znakomitą sałatę z dodatkiem jogurtu i orzeźwiającego soku z cytryny? Pyszny smak i ekspresowe przygotowanie to nie wszystkie jej zalety.
- 1. krok – przygotowanie sosu z jogurtu i soku z cytryny
- 2. krok – umycie, osuszenie i porwanie sałaty
- 3. krok – połączenie sałaty z jogurtowym sosem
SKŁADNIKI
- 1 sałata (masłowa, rzymska lub karbowana)
- 150 g naturalnego jogurtu islandzkiego skyr
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt skyr wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- Sałatę podzielić na liście. Dokładnie opłukać i osuszyć. Porwać dłońmi na mniejsze kawałki i przełożyć do miski.
- Do sałaty wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub dań na kolację.