Z kruchego ciasta i brokułów robię pyszny obiad z piekarnika. Ten quiche smakuje obłędnie

Quiche to pyszna i sycąca potrawa wytrawna, która swoje korzenie ma w kuchni francuskiej. Daje duże pole do popisu w kwestii doboru składników. To idealne danie na każdą okazję. Sprawdzi się na rodzinny obiad i eleganckie przyjęcie. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście tego pysznego dania, sprawdźcie przepis na quiche z dodatkiem różyczek brokuła i sera, który oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem.
Jaka jest różnica między tarta a quiche?
Zarówno quiche, jak i tarta, to pyszne i aromatyczne potrawy pochodzące z kuchni francuskiej. Różnice między tartą a quiche są subtelne, ale istotne. Dania różnią się przede wszystkim składem i przeznaczeniem. Można powiedzieć, że każdy quiche jest tartą, ale nie każdą tartę można nazwać quiche. Czym więc różni się tarta i quiche?
- Tarta to kategoria wypieków, w skład której wchodzą ciasta kruche lub półkruche z różnego rodzaju nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Farsz można przygotować z owoców i kremów lub mięsa, warzyw i serów. W zależności od nadzienia potrawę serwuje się jako danie główne, przekąskę lub na deser.
- Quiche jest rodzajem wytrawnej tarty, której podstawą nadzienia jest masa jajeczno-śmietanowa z dodatkiem innych składników. Spód przygotowuje się z ciasta kruchego, a nadzienie można przyrządzić z mięsa, warzyw i różnego rodzaju serów. Potrawę podaje się na śniadanie, lunch, obiad i jako przekąskę.
Jaki jest przepis na quiche z brokułami i serem?
Pyszny i aromatyczny quiche z dodatkiem brokułów i sera to danie, które wywodzi się z Francji. Ten rodzaj tarty znany jest na całym świecie, a jednym z jego fanów jest król Karol III. Quiche koronacyjny był daniem głównym podczas przyjęcia w dniu, kiedy książę Karol oficjalnie został królem.
Quiche z brokułami i serem bez problemu można zrobić w domu. Przepis na tę smaczną potrawę nie jest skomplikowany, a efekt smakowych zachwyca. W tym prostym przepisie wykorzystuje się łatwo dostępne składniki, które można kupić w naszych sklepach.
Jak więc zrobić domowy quiche z dodatkiem różyczek brokuła i starym serem? Z tym przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie. Danie jest gotowe w niecałą godzinę.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – ugotowanie brokułów
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim formy
- 4. krok – podpieczenie kruchego spodu
- 5. krok – przygotowanie masy jajeczno-śmietanowej
- 6. krok – wyłożenie na kruchy spód masy jajeczno-śmietanowej, brokuł i serów
- 7. krok – upieczenie quiche z brokułami i serem w piekarniku
Jak podawać quiche z brokułami i serem?
Pyszny i aromatyczny quiche z dodatkiem zdrowych brokuł i sera to danie, które zawsze się sprawdza. Prezentuje się efektownie i smakuje wyśmienicie. Można podawać je na obiad lub lunch. Sprawdzi się też na kolację z przyjaciółmi. Świetnie smakuje po ostygnięciu. W takiej wersji stanowi idealną przekąskę. Quiche świetnie smakuje sam, ale warto podać do niego różne sałatki, które dodadzą nutę świeżości. Danie dobrze komponuje się z lekką sałatką z pomidorów, klasycznym coleslawem czy kolorową sałatą z sosem winegret. Korniszony, marynowane cebulki, papryczki lub inne pikle dodadzą ostrości i przełamią smak quiche z brokułami i serem.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
farsz:- 1 brokuł
- 200 g startego żółtego sera
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 150 g boczku wędzonego
- 100 g sera feta
- 100 g śmietanki słodkiej 30%
- 3 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
dodatkowo:- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać pokrojone w kostkę zimne masło i żółtko. Wlać wodę i energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Pokrojonego na różyczki brokuła gotować w osolonym wrzątku 4 minuty. Odcedzić i odstawić.
- Zimne ciasto rozwałkować na kształt formy wysmarowanej masłem. Wyłożyć nim dno i boki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 10 minut.
- Jajka wbić do miski i wlać obie śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Roztrzepać widelcem.
- Na podpieczony spód wylać połowę masy jajecznej. Ułożyć brokuły, pokrojony w kostkę boczek i ser feta. Zalać pozostałą masą jajeczną i posypać startym żółtym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na ciepło na obiad lub po ostygnięciu jako przekąskę.