Z kruchego ciasta i brokułów robię pyszny obiad z piekarnika. Ten quiche smakuje obłędnie

quiche z brokułami i serem
Autor: Shutterstock Pyszny, prosty i zjawiskowy obiad? Znakomity quiche z brokułami i serem to hit.
łatwy
60 min
4

Quiche to pyszna i sycąca potrawa wytrawna, która swoje korzenie ma w kuchni francuskiej. Daje duże pole do popisu w kwestii doboru składników. To idealne danie na każdą okazję. Sprawdzi się na rodzinny obiad i eleganckie przyjęcie. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście tego pysznego dania, sprawdźcie przepis na quiche z dodatkiem różyczek brokuła i sera, który oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem.

Jaka jest różnica między tarta a quiche?

Zarówno quiche, jak i tarta, to pyszne i aromatyczne potrawy pochodzące z kuchni francuskiej. Różnice między tartą a quiche są subtelne, ale istotne. Dania różnią się przede wszystkim składem i przeznaczeniem. Można powiedzieć, że każdy quiche jest tartą, ale nie każdą tartę można nazwać quiche. Czym więc różni się tarta i quiche?

  • Tarta to kategoria wypieków, w skład której wchodzą ciasta kruche lub półkruche z różnego rodzaju nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Farsz można przygotować z owoców i kremów lub mięsa, warzyw i serów. W zależności od nadzienia potrawę serwuje się jako danie główne, przekąskę lub na deser.
  • Quiche jest rodzajem wytrawnej tarty, której podstawą nadzienia jest masa jajeczno-śmietanowa z dodatkiem innych składników. Spód przygotowuje się z ciasta kruchego, a nadzienie można przyrządzić z mięsa, warzyw i różnego rodzaju serów. Potrawę podaje się na śniadanie, lunch, obiad i jako przekąskę.

Jaki jest przepis na quiche z brokułami i serem?

Pyszny i aromatyczny quiche z dodatkiem brokułów i sera to danie, które wywodzi się z Francji. Ten rodzaj tarty znany jest na całym świecie, a jednym z jego fanów jest król Karol III. Quiche koronacyjny był daniem głównym podczas przyjęcia w dniu, kiedy książę Karol oficjalnie został królem.

Quiche z brokułami i serem bez problemu można zrobić w domu. Przepis na tę smaczną potrawę nie jest skomplikowany, a efekt smakowych zachwyca. W tym prostym przepisie wykorzystuje się łatwo dostępne składniki, które można kupić w naszych sklepach.

Jak więc zrobić domowy quiche z dodatkiem różyczek brokuła i starym serem? Z tym przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie. Danie jest gotowe w niecałą godzinę.

  • 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. krok – ugotowanie brokułów
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim formy
  • 4. krok – podpieczenie kruchego spodu
  • 5. krok – przygotowanie masy jajeczno-śmietanowej
  • 6. krok – wyłożenie na kruchy spód masy jajeczno-śmietanowej, brokuł i serów
  • 7. krok – upieczenie quiche z brokułami i serem w piekarniku

Jak podawać quiche z brokułami i serem?

Pyszny i aromatyczny quiche z dodatkiem zdrowych brokuł i sera to danie, które zawsze się sprawdza. Prezentuje się efektownie i smakuje wyśmienicie. Można podawać je na obiad lub lunch. Sprawdzi się też na kolację z przyjaciółmi. Świetnie smakuje po ostygnięciu. W takiej wersji stanowi idealną przekąskę. Quiche świetnie smakuje sam, ale warto podać do niego różne sałatki, które dodadzą nutę świeżości. Danie dobrze komponuje się z lekką sałatką z pomidorów, klasycznym coleslawem czy kolorową sałatą z sosem winegret. Korniszony, marynowane cebulki, papryczki lub inne pikle dodadzą ostrości i przełamią smak quiche z brokułami i serem.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

  • farsz:
  • 1 brokuł
  • 200 g startego żółtego sera
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g sera feta
  • 100 g śmietanki słodkiej 30%
  • 3 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać pokrojone w kostkę zimne masło i żółtko. Wlać wodę i energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Pokrojonego na różyczki brokuła gotować w osolonym wrzątku 4 minuty. Odcedzić i odstawić.
  • Zimne ciasto rozwałkować na kształt formy wysmarowanej masłem. Wyłożyć nim dno i boki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 10 minut.
  • Jajka wbić do miski i wlać obie śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Roztrzepać widelcem.
  • Na podpieczony spód wylać połowę masy jajecznej. Ułożyć brokuły, pokrojony w kostkę boczek i ser feta. Zalać pozostałą masą jajeczną i posypać startym żółtym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na ciepło na obiad lub po ostygnięciu jako przekąskę.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej