Jak zrobić quiche koronacyjny? Przepis na ulubioną potrawę króla Karola III

quiche koronacyjny
Autor: Shutterstock Quiche ze szpinakiem i bobem to ulubione danie króla Karola III.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

6 maja odbyła się koronacja króla Karola III. Podczas uroczystości zaproszeni gości mieli możliwość skosztowania ulubionej potrawy nowej głowy państwa. Na kolacji podano proste, ekologiczne i pyszne danie, czyli quiche ze szpinakiem i bobem. Przepis na quiche koronacyjny nie jest skomplikowany i bez problemu można go zrobić w domu.

Co je król Karol III?

Carolyn Robb, która przez wiele lat pracowała jako szefowa kuchni króla, w wywiadzie dla magazynu "OK!" zdradziła, jakie są preferencje kulinarne Karola III. Okazuje się, że monarcha stosuje lekką i zbilansowaną dietę opartą na warzywach i minimalnej ilości mięsa. Lubi potrawy domowe ze świeżych składników. Jada sezonowe warzywa i owoce, dlatego w zimnie nie sięga po truskawki. Jedną z jego ulubionych potraw jest quiche, który Carolyn Robb często przyrządzała z resztek, które zostawały z innych dań.

Quiche koronacyjny z warzywami – danie główne podczas uroczystości

Quiche, który tak bardzo przypadł do smaku królowi Karolowi III, to potrawa pochodząca z Francji. Danie składa się ze spodu z kruchego ciasta, wytrawnego farszu, masy jajecznej i sera. Nadzienie można przyrządzić z najróżniejszych składników. To dobry pomysł na wykorzystanie resztek, z których powstanie prawdziwe królewskie danie.

Z czego zrobić quiche królewski?

Quiche koronacyjny to potrawa z kruchego ciasta oraz wytrawnego nadzienia przyrządzonego ze świeżego szpinaku, bobu oraz cebuli. Do warzyw dołączyła masa jajeczna, świeży estragon, czosnek oraz przyprawy. Na wierzchu znajduje się starty ser Gruyere, który przyjemnie roztapia się w trakcie zapiekania. To pyszne, aromatyczne i sycące danie wegetariańskie, które należy do ulubionych potraw nowego brytyjskiego króla.

Jak zrobić quiche koronacyjny?

Najpierw należy zagnieść kruche ciasto i schłodzić je w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowuje się na placek wielkości formy do zapiekania i przekłada do niej. Formę wstawia się do lodówki na 10 minut, a następnie nakłuwa w kilku miejscach widelcem i podpieka przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu ze szpinaku, bobu i cebuli. Warzywa podsmaża się na patelni, przedkłada na kruchy spód i wlewa mieszankę jajek i mleka. Wierzch posypuje się wierzch startym serem. Formę ponownie wstawia się do piekarnika i zapieka około 40 minut.

Przepis na quiche koronacyjny

  • Przepis na królewski quiche nie jest trudny. Wystarczy mieć dobrą i sprawdzoną recepturę, dzięki której powstanie obłędne danie.
  • Przygotowanie bezmięsnego quiche nie zajmuje wiele czasu. Trzeba jednak mieć trochę wolnego, ponieważ przyrządzenie składa się z kilku etapów. Pośpiech nie jest wskazany.
  • Na liście składników znajdują się produkty sezonowe. Danie można jednak robić przez cały rok, wykorzystując mrożone warzywa.
  • Ser Gruyere zastąpi feta lub starty ser cheddar.
  • Świeży estragon można zastąpić natką pietruszki.
  • Danie świetnie smakuje na gorąco, ale można je też podawać na zimno.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 300 g ugotowanego i obranego bobu
  • 300 g sera Gruyere
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i energicznie zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję kruszonki. Jajko roztrzepać i wymieszać z wodą. Wlać do mąki z masłem i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na kształt okrągłej formy do zapiekania. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Wstawić do lodówki na 10 minut, a następnie wyjąć i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Dodać szpinak i bób. Wymieszać i smażyć około 5 minut, aż szpinak stanie się intensywnie zielony. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię zestawić z ognia.
  • Jajka wbić do miseczki. Wlać śmietanę i mleko. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać posiekany estragon i wymieszać.
  • Na podpieczony kruchy spód wyłożyć podsmażone warzywa. Wierzch posypać startym serem Gruyere i wlać jajeczną mieszankę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Podawać na ciepło lub na zimno.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
więcej