Kuchnia francuska - przepisy na ziemniaki
Jak się okazuje, nie tylko Polacy gustują w ziemniakach, bo w kuchni francuskiej jest również wiele przepisów ich przyrządzania. Czy ziemniaki w stylu francuskim są smaczniejsze od tych według naszych przepisów? Przekonajcie się sami.
Wszystkie przepisy zawierają proporcje na 1 kg ziemniaków
Ziemniaki po lyońsku
Obieramy ziemniaki, płuczemy i kroimy na cienkie plasterki.
Suszymy je na ścierce lub papierowym ręczniku.
Kroimy 4 cebule na drobną kostkę i przesmażamy ją na smalcu.
Dodajemy do cebuli ziemniaki i przekładamy do naczynia do zapiekania, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu układamy grudki masła, przykrywamy folią lub przykrywką.
Pieczemy ziemniaki minimum 1 godzinę, pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie, żeby ziemniaki zarumieniły się.
Podajemy je posypane natką pietruszki jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Ziemniaki po normandzku
Kroimy 1 cebulę w drobną kostkę i przesmażamy ją na maśle bez rumienienia.
Dodajemy do niej 15 dkg pokrojonego w kostkę boczku, następnie obrane ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry.
Chwilę smażymy.
Danie zalewamy 1 szklanką gorącego bulionu wymieszanego ze szklanką mleka.
Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia płynu, trzeba co jakiś czas wstrząsnąć garnkiem.
Takie ziemniaki najlepiej smakują z sadzonymi jajkami.
Ziemniaki po sabaudzku
Jedną dużą cebulę siekamy na drobno i przesmażamy na maśle.
Dodajemy do niej obrane ziemniaki pokrojone w plastry i smażymy aż zmiękną.
Następnie przekładany je naczynia żaroodpornego, solimy, posypujemy żółtym startym serem (10 dkg powinno wystarczyć), zalewamy 2 szklankami bulionu i zagotowujemy na małym ogniu.
Wkładamy naczynie do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż do wchłonięcia się płynu i zrumienienia ziemniaków.
Ziemniaki po prowansalsku
Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę, trzeba je potem osuszyć.
Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią ziemniaki.
Smażymy je kilka minut na dużym ogniu, w międzyczasie dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku i łyżkę świeżego posiekanego tymianku. Zmniejszamy temperaturę pieczenia. Po zmniejszeniu ognia trzeba od czasu do czasu wstrząsnąć patelnią.
Po około 15 minutach doprawiamy ziemniaki solą i pieprzem.
Takie ziemniaki Francuzi podają się do mięsa, a najlepiej pasują do baraniny.