Ten boczek to król świątecznego stołu. Tajemnicą jego smaku jest wyborny farsz z kilku składników

rolada z boczku
Autor: Shutterstock Rolada z boczku to „must have” Bożego Narodzenia. Jej smak zauroczy nawet najwybredniejszych członków rodziny.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jeżeli chcecie zaskoczyć rodzinę niebanalnym i wybornym w smaku pieczonym mięsem, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Pyszna i aromatyczna rolada z boczku to hit tegorocznych świąt. Jej przygotowanie jest proste, a wrażenia smakowe zachwycają. Poznajcie sprawdzony przepis na znakomitą świąteczną roladę z boczku.

Czym przyprawić roladę z boczku?

Pyszna rolada z boczku wieprzowego swój wyborny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom. Boczek wzbogaca dodatek nie tylko soli i świeżo mielonego pieprzu, ale i wędzonej słodkiej papryki oraz ziół prowansalskich. Dzięki przyprawom boczek zyskuje piękny kolor, jest soczysty i bardzo aromatyczny.

Przyrządzona według tego przepisu rolada z boczku z piekarnika wypełniona jest znakomitym farszem z pieczarek i porów. Nadzienie doprawia się solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, które idealnie komponują się ze wszystkimi składnikami. Świetnym dodatkiem do farszu są drobno posiekane orzechy włoskie.

Jak zrobić roladę z boczku?

Pełna smaku i aromatu rolada z boczku to doskonały przepis na pieczone mięso na Boże Narodzenie. Przygotowanie tego wybornego pieczonego mięsa nie jest trudne. Przepis na boczek w formie rolady jest łatwy i w miarę szybki. Aż trudno uwierzyć, że tę efektowną potrawę robi się tak łatwo z kilku łatwo dostępnych składników. Przyda się forma do zapiekania i sznurek wędliniarski.

Jak więc przyrządzić doskonałą świąteczną roladę z boczku? Przepis na wieprzowinę podaną w ten sposób jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny. Resztę pracy wykona piekarnik.

  • 1. krok – rozkrojenie i doprawienie boczku
  • 2. krok – przygotowanie farszu z pieczarek i porów
  • 3. krok – nałożenie na boczek farszu i zwinięcie w roladę
  • 4. krok – związanie rolady z boczku sznurkiem wędliniarskim
  • 5. krok – upieczenie rolady z boczku w piekarniku

Jak długo piec roladę z boczku w piekarniku?

Soczysta i obłędnie pyszna rolada z boczku z farszem pieczarkowo-porowym to proporcja na pieczone mięso na święta Bożego Narodzenia. Przyrządzoną według tego przepisu roladę piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 2 godzin. Do formy warto wlać szklankę bulionu warzywnego i od czasu do czasu polać nim boczek. Ten prosty zabieg sprawi, rolada z boczku pozostanie soczysta i zyska obłędny smak.

SKŁADNIKI

  • 1 kg surowego boczku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • sznurek wędliniarski

  • Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek rozkroić w poziomie, tak aby powstał duży płat mięsa. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dokładnie natrzeć i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w cienkie plasterki pory, aż się zeszklą.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smażyć, aż zaczną się rumienić. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do porów i pieczarek wsypać orzechy włoskie i natkę pietruszki. Wymieszać.
  • Farsz równomiernie nałożyć na boczek, zostawiając około 2 cm marginesu z jednej z dłuższych stron.
  • Boczek zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku, a kończąc na tym z marginesem. Związać sznurkiem wędliniarskim.
  • Roladę przełożyć do formy do zapiekania i wlać bulion warzywny.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 2 godzin. Od czasu do czasu polać mięso bulionem.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki
  • Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej