Tarta jaglana z kurczakiem i serem. Idealny obiad na chłodne dni

tarta jaglana z kurczakiem i serem
Autor: Shutterstock Tarta jaglana z kurczakiem i serem to szybki obiad, który doda energii.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Czy kasza jaglana pasuje do kurczaka? Oczywiście, że tak. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Tarta jaglana z kurczakiem i serem to pyszne danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację na ciepło. Smakuje pysznie, jest aromatyczna i sycąca. Oto łatwy przepis na tartę jaglaną z kurczakiem i serem, w której można się zakochać.

Tarta jaglana z kurczakiem i serem – składniki

Do przyrządzenia smakowitej tarty na cieście z kaszy jaglanej potrzebne są proste produkty, które zawsze są w sklepach. Niektóre z nich na pewno macie w domu. Listę można podzielić na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty, które wykorzystuje się do zrobienia ciasta. Natomiast druga część to składniki potrzebne do farszu. Co więc jest potrzebne, aby zrobić tę pyszną tartę jaglaną?

  • Składniki na ciastokasza jaglana ugotowana w bulionie drobiowym, jajko, oliwa z oliwek, sól i pieprz
  • Składniki na farsz – pierś kurczaka, ser cheddar, cebula, czerwona papryka, czosnek, oliwa z oliwek, mielona papryka i oregano

Jak zrobić tartę jaglaną z kurczakiem i serem?

Przepis na to pyszne danie obiadowe z piekarnika nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych kroków. Najpierw należy ugotować kaszę jaglaną, a po ostudzeniu wymieszać z jajkiem, oliwą z oliwek i przyprawami. Ciastem wykłada się dno i boki formy na tartę. W międzyczasie przyrządza się farsz. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaje się kawałki kurczaka i paprykę. Na koniec farsz trzeba doprawić i dokładnie wymieszać. Następnie przekłada się go na podpieczone jaglane ciasto, posypuje serem i zapieka przez 20 minut. W tym czasie ser cheddar się roztopi i apetycznie zarumieni.

Z czym podawać tartę jaglaną z kurczakiem i serem?

Tarta jaglana z farszem z kurczaka sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Przepis na prosty. Nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Jaglana tarta jest potrawą sycącą i rozgrzewającą, dlatego najlepiej smakuje, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Do tarty jaglanej z kurczakiem nie trzeba już przyrządzać żadnych dodatków. Świetnie smakuje sama. Sprawdzą się natomiast proste domowe surówki.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

  • farsz:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 100 g startego żółtego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować w bulionie drobiowym. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do zimniej kaszy wlać oliwę z oliwek i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Ciastem równomiernie wyłożyć dno i boki formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego na małe kawałki kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
  • Farsz przełożyć na podpieczone ciasto jaglane. Posypać serem.
  • Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut, aż ser się roztopi.
  • Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej