Tarta jaglana z kurczakiem i serem. Idealny obiad na chłodne dni
Dieta bezglutenowa
Czy kasza jaglana pasuje do kurczaka? Oczywiście, że tak. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Tarta jaglana z kurczakiem i serem to pyszne danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację na ciepło. Smakuje pysznie, jest aromatyczna i sycąca. Oto łatwy przepis na tartę jaglaną z kurczakiem i serem, w której można się zakochać.
Tarta jaglana z kurczakiem i serem – składniki
Do przyrządzenia smakowitej tarty na cieście z kaszy jaglanej potrzebne są proste produkty, które zawsze są w sklepach. Niektóre z nich na pewno macie w domu. Listę można podzielić na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty, które wykorzystuje się do zrobienia ciasta. Natomiast druga część to składniki potrzebne do farszu. Co więc jest potrzebne, aby zrobić tę pyszną tartę jaglaną?
- Składniki na ciasto – kasza jaglana ugotowana w bulionie drobiowym, jajko, oliwa z oliwek, sól i pieprz
- Składniki na farsz – pierś kurczaka, ser cheddar, cebula, czerwona papryka, czosnek, oliwa z oliwek, mielona papryka i oregano
Jak zrobić tartę jaglaną z kurczakiem i serem?
Przepis na to pyszne danie obiadowe z piekarnika nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych kroków. Najpierw należy ugotować kaszę jaglaną, a po ostudzeniu wymieszać z jajkiem, oliwą z oliwek i przyprawami. Ciastem wykłada się dno i boki formy na tartę. W międzyczasie przyrządza się farsz. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaje się kawałki kurczaka i paprykę. Na koniec farsz trzeba doprawić i dokładnie wymieszać. Następnie przekłada się go na podpieczone jaglane ciasto, posypuje serem i zapieka przez 20 minut. W tym czasie ser cheddar się roztopi i apetycznie zarumieni.
Z czym podawać tartę jaglaną z kurczakiem i serem?
Tarta jaglana z farszem z kurczaka sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Przepis na prosty. Nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Jaglana tarta jest potrawą sycącą i rozgrzewającą, dlatego najlepiej smakuje, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Do tarty jaglanej z kurczakiem nie trzeba już przyrządzać żadnych dodatków. Świetnie smakuje sama. Sprawdzą się natomiast proste domowe surówki.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
farsz:- 500 g piersi kurczaka
- 100 g startego żółtego sera cheddar
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować w bulionie drobiowym. Odstawić do ostygnięcia.
- Do zimniej kaszy wlać oliwę z oliwek i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Ciastem równomiernie wyłożyć dno i boki formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 10 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego na małe kawałki kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
- Farsz przełożyć na podpieczone ciasto jaglane. Posypać serem.
- Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut, aż ser się roztopi.
- Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.