Takich zrazów jeszcze nie próbowaliście. Pyszne roladki z boczkiem i gorgonzolą

Zamiast wymagających całej masy pracy zrazów, zabierz się za przepyszne roladki z mięsa mielonego wypełnione po brzegi aromatyczną gorgonzolą z boczkiem. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który świetnie komponować się będzie z całą masą dodatków. Wykonanie ich jest niezwykle proste.
Idealne roladki na obiad. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste
Dla wielu osób zrazy kojarzą się z całą masą roboty. Jednak wcale nie musi tak być. Wystarczy wypróbować ten prosty przepis, który bez dużej ilości przygotowania pozwoli nam się cieszyć przepysznymi roladkami, które rozkochają w sobie wszystkich domowników.
Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Wystarczy przygotować mięso dodając do niego jajko, przyprawy i bułkę tartą. Następnie kroimy i podsmażamy boczek. Dodajemy do niego posiekaną cebulkę i podsmażamy.
Kiedy farsz ostygnie, nasze mięso dzielimy na 8 porcji i rozpłaszczamy. Na to kładziemy farsz i gorgonzolę i zawijamy w roladki. Obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony.
Następnie zabieramy się za sos. Do roladek dodajemy wino i zagotowujemy. Następnie dodajmy bulion, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy przez pół godziny. Następnie dodajemy mąkę rozrobioną z wodą i gotowe.
Przepyszne roladki można podawać z ziemniakami, purée, kluskami śląskimi i wieloma innymi dodatkami. Warto również pamiętać o warzywnym dodatku. Tu idealnie komponować się będą buraki.
SKŁADNIKI
- 600 g mielonej wieprzowiny
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 biała cebula
- 100 g sera gorgonzola
- 200 g boczku
- pół szklanki czerwonego wina
- 1,5 szklanki bulionu
- mąka
- olej
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso przekładamy do miski.
- Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy (oprócz ziela angielskiego i liścia laurowego) i jajko.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Drobno pokrojony boczek podsmażamy.
- Dodajemy posiekaną cebulkę i mieszamy.
- Kiedy wszystko się podsmaży, odkładamy do przestudzenia.
- Mięso dzielimy na 8 porcji i rozpłaszczamy na płaski placek.
- Nakładamy farsz i ser pleśniowy.
- Całość rolujemy w roladki.
- Gotowe roladki obtaczamy w mące.
- Obsmażamy z każdej strony.
- Dodajemy wina i zagotowujemy.
- Dodajemy bulion, liść laurowy i dwa ziela angielskie.
- Dusimy pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas przewracając roladki.
- Mąkę rozciągamy w niewielkiej ilości wody.
- Dodajemy do sosu i gotujemy do zgęstnienia.