Takich zrazów jeszcze nie próbowaliście. Pyszne roladki z boczkiem i gorgonzolą

2025-02-18
Kinga Goldstein
Takich zrazów jeszcze nie próbowaliście. Pyszne roladki z boczkiem i gorgonzolą
Autor: Shutterstock.com Takich zrazów jeszcze nie próbowaliście. Pyszne roladki z boczkiem i gorgonzolą
łatwy
15 min
8

Zamiast wymagających całej masy pracy zrazów, zabierz się za przepyszne roladki z mięsa mielonego wypełnione po brzegi aromatyczną gorgonzolą z boczkiem. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który świetnie komponować się będzie z całą masą dodatków. Wykonanie ich jest niezwykle proste.

Idealne roladki na obiad. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste

Dla wielu osób zrazy kojarzą się z całą masą roboty. Jednak wcale nie musi tak być. Wystarczy wypróbować ten prosty przepis, który bez dużej ilości przygotowania pozwoli nam się cieszyć przepysznymi roladkami, które rozkochają w sobie wszystkich domowników.

Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Wystarczy przygotować mięso dodając do niego jajko, przyprawy i bułkę tartą. Następnie kroimy i podsmażamy boczek. Dodajemy do niego posiekaną cebulkę i podsmażamy.

Kiedy farsz ostygnie, nasze mięso dzielimy na 8 porcji i rozpłaszczamy. Na to kładziemy farsz i gorgonzolę i zawijamy w roladki. Obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony.

Następnie zabieramy się za sos. Do roladek dodajemy wino i zagotowujemy. Następnie dodajmy bulion, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy przez pół godziny. Następnie dodajemy mąkę rozrobioną z wodą i gotowe. 

Przepyszne roladki można podawać z ziemniakami, purée, kluskami śląskimi i wieloma innymi dodatkami. Warto również pamiętać o warzywnym dodatku. Tu idealnie komponować się będą buraki.

SKŁADNIKI

  • 600 g mielonej wieprzowiny
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 biała cebula
  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 g boczku
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 1,5 szklanki bulionu
  • mąka
  • olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso przekładamy do miski.
  • Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy (oprócz ziela angielskiego i liścia laurowego) i jajko.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Drobno pokrojony boczek podsmażamy.
  • Dodajemy posiekaną cebulkę i mieszamy.
  • Kiedy wszystko się podsmaży, odkładamy do przestudzenia.
  • Mięso dzielimy na 8 porcji i rozpłaszczamy na płaski placek.
  • Nakładamy farsz i ser pleśniowy.
  • Całość rolujemy w roladki.
  • Gotowe roladki obtaczamy w mące.
  • Obsmażamy z każdej strony.
  • Dodajemy wina i zagotowujemy.
  • Dodajemy bulion, liść laurowy i dwa ziela angielskie.
  • Dusimy pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas przewracając roladki.
  • Mąkę rozciągamy w niewielkiej ilości wody.
  • Dodajemy do sosu i gotujemy do zgęstnienia.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Kinga Goldstein