Nie masz pomysłu co dziś na obiad? Zaskocz rodzinę tymi przepysznymi roladkami z kurczaka

2025-02-12
Kinga Goldstein
Nie masz pomysłu co dziś na obiad? Zaskocz rodzinę tymi przepysznymi roladkami z kurczaka
Autor: Shutterstock.com Nie masz pomysłu co dziś na obiad? Zaskocz rodzinę tymi przepysznymi roladkami z kurczaka
łatwy
15 min
4

Pyszne, soczyste i aromatyczne roladki z kurczaka zawijane w boczki są idealnym pomysłem na szybki i efektowny obiad. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a wszyscy domownicy będą zachwyceni ich smakiem. Jeśli więc mamy dość kotletów, warto wypróbować te przepyszne roladki.

Pomysł na obiad. Te roladki same znikają z talerza

Owijane boczkiem roladki z pieczarkami i serem są wspaniałym pomysłem na efektowny obiad. Dzięki boczkowi zachowują one soczystość i aromat. Są tak pyszne, że w okamgnieniu znikają z talerza.

Co więcej, ich przygotowanie jest niezwykle proste i niemal każdy sobie z nim bez problemu poradzi. Wystarczy kilka minut, by mieć przygotowany efektowny obiad. 

Roladki można podawać z ulubionym dodatkami jak na przykład ziemniaki z wody, ryż czy frytki. Warto pamiętać również o warzywnym dodatku, to może być na przykład Coleslaw czy warzywa gotowane.

Roladki mogą być zarówno pysznym domowym obiadem, jak i efektowną przystawką na imprezie, wystarczy pokroić je w grube plasterki, a goście będą zachwyceni.

Jak przygotować roladki z kurczaka? Szybko i prosto

Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić cebulkę i pieczarki. Cebulkę podsmażamy, a później dodajemy pieczarki. Kiedy odparuje już cały sok, doprawiamy do smaku.

Kurczaka przekrawamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy do smaku. Kiedy farsz ostygnie dodajemy do niego ser. Później farsz nakładamy na kurczaka i zawijamy w roladkę. Każdą z nich owijamy boczkiem.

Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez 35 minut. Nie zapomnijmy dodać wody do naczynia żaroodpornego. I gotowe. Efektowe roladki z kurczaka owijane boczkiem można już podawać.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • opakowanie boczku wędzonego
  • 1 biała cebula
  • 200 gram pieczarek
  • 100 gramów sera tartego
  • sól i pieprz
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki i cebulkę drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i chwilę podsmażamy cebulkę.
  • Dodajemy pieczarki i dusimy aż zmiękną.
  • Farsz pieczarkowy doprawiamy do smaku.
  • Filety z piersi kurczaka kroimy wzdłuż i lekko rozbijamy tłuczkiem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kiedy farsz lekko przestygnie dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
  • Farsz nakładamy na filety i zwijamy w roladę.
  • Roladki owijamy boczkiem.
  • Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dolewamy wody do 1/3 wysokości roladek.
  • Pieczemy pod przykryciem przez około 35 minut w 180 stopniach.
Sałata z kurczakiem
Kinga Goldstein