Nie masz pomysłu co dziś na obiad? Zaskocz rodzinę tymi przepysznymi roladkami z kurczaka
![Nie masz pomysłu co dziś na obiad? Zaskocz rodzinę tymi przepysznymi roladkami z kurczaka](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-JBtK-igWs-hgZQ_nie-masz-pomyslu-co-dzis-na-obiad-zaskocz-rodzine-tymi-przepysznymi-roladkami-z-kurczaka-664x442.jpg)
Pyszne, soczyste i aromatyczne roladki z kurczaka zawijane w boczki są idealnym pomysłem na szybki i efektowny obiad. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a wszyscy domownicy będą zachwyceni ich smakiem. Jeśli więc mamy dość kotletów, warto wypróbować te przepyszne roladki.
Pomysł na obiad. Te roladki same znikają z talerza
Owijane boczkiem roladki z pieczarkami i serem są wspaniałym pomysłem na efektowny obiad. Dzięki boczkowi zachowują one soczystość i aromat. Są tak pyszne, że w okamgnieniu znikają z talerza.
Co więcej, ich przygotowanie jest niezwykle proste i niemal każdy sobie z nim bez problemu poradzi. Wystarczy kilka minut, by mieć przygotowany efektowny obiad.
Roladki można podawać z ulubionym dodatkami jak na przykład ziemniaki z wody, ryż czy frytki. Warto pamiętać również o warzywnym dodatku, to może być na przykład Coleslaw czy warzywa gotowane.
Roladki mogą być zarówno pysznym domowym obiadem, jak i efektowną przystawką na imprezie, wystarczy pokroić je w grube plasterki, a goście będą zachwyceni.
Jak przygotować roladki z kurczaka? Szybko i prosto
Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić cebulkę i pieczarki. Cebulkę podsmażamy, a później dodajemy pieczarki. Kiedy odparuje już cały sok, doprawiamy do smaku.
Kurczaka przekrawamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy do smaku. Kiedy farsz ostygnie dodajemy do niego ser. Później farsz nakładamy na kurczaka i zawijamy w roladkę. Każdą z nich owijamy boczkiem.
Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez 35 minut. Nie zapomnijmy dodać wody do naczynia żaroodpornego. I gotowe. Efektowe roladki z kurczaka owijane boczkiem można już podawać.
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka
- opakowanie boczku wędzonego
- 1 biała cebula
- 200 gram pieczarek
- 100 gramów sera tartego
- sól i pieprz
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki i cebulkę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i chwilę podsmażamy cebulkę.
- Dodajemy pieczarki i dusimy aż zmiękną.
- Farsz pieczarkowy doprawiamy do smaku.
- Filety z piersi kurczaka kroimy wzdłuż i lekko rozbijamy tłuczkiem.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Kiedy farsz lekko przestygnie dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
- Farsz nakładamy na filety i zwijamy w roladę.
- Roladki owijamy boczkiem.
- Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dolewamy wody do 1/3 wysokości roladek.
- Pieczemy pod przykryciem przez około 35 minut w 180 stopniach.