Polonezy schabowe: roladki nadziewane kiszonymi ogórkami
2023-09-02
10:52
Polonezy schabowe, to inaczej mówiąc roladki ze schabu środkowego nadziewane kiszonymi ogórkami. Faszerowane rolady wieprzowe pasują na wystawny rodzinny obiad. Polecam ten łatwy przepis na efektowne roladki schabowe!
i
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
SKŁADNIKI
- 600 g wieprzowego schabu środkowego lub 6 kotletów schabowych
- 3 łyżki oleju
- 60-80 g ogórków kiszonych
- 2-3 łyżki mąki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jedną cebulę pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce oleju.
- Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
- Schab pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Na każdym sznyclu ułożyć porcję usmażonej cebuli oraz pokrojonych ogórków. Zwinąć roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.
- Roladki panierować w mące, zrumienić na pozostałym oleju.
- Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut.
- W razie potrzeby uzupełniać płyn na patelni.
- Podawać z sosem z duszenia, ziemniakami lub kaszą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zerknij też tutaj i dowiedz się co możesz zrobić ze schabu zamiast schabowych: Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? 25 pomysłów na pyszne dania ze schabu wieprzowego