Polonezy schabowe: roladki nadziewane kiszonymi ogórkami
2023-09-02
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Polonezy schabowe, to inaczej mówiąc roladki ze schabu środkowego nadziewane kiszonymi ogórkami. Faszerowane rolady wieprzowe pasują na wystawny rodzinny obiad. Polecam ten łatwy przepis na efektowne roladki schabowe!
SKŁADNIKI
- 600 g wieprzowego schabu środkowego lub 6 kotletów schabowych
- 3 łyżki oleju
- 60-80 g ogórków kiszonych
- 2-3 łyżki mąki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jedną cebulę pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce oleju.
- Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
- Schab pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Na każdym sznyclu ułożyć porcję usmażonej cebuli oraz pokrojonych ogórków. Zwinąć roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.
- Roladki panierować w mące, zrumienić na pozostałym oleju.
- Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut.
- W razie potrzeby uzupełniać płyn na patelni.
- Podawać z sosem z duszenia, ziemniakami lub kaszą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zerknij też tutaj i dowiedz się co możesz zrobić ze schabu zamiast schabowych: Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? 25 pomysłów na pyszne dania ze schabu wieprzowego