Tak Duńczycy serwują polędwiczki wieprzowe. To efektowne danie zachwyca smakiem i aromatem
Dieta bezglutenowa
Polędwiczki wieprzowe to idealne mięso na rodzinny obiad, a te przyrządzone według przepisu pochodzącego z Danii to prawdziwa uczta. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami boczkiem prezentują się efektownie niczym danie z eleganckiej restauracji. Są miękkie, soczyste i przepyszne. Zobaczcie, jak zrobić polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i boczkiem po duńsku.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie, żeby były miękkie?
Przepis na polędwiczki wieprzowe pochodzi z kuchni duńskiej. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom wieprzowina jest miękka i soczysta. Mięsa nie trzeba wcześniej marynować w przyprawach. Miękkości nabiera podczas przyrządzania. Idealnym uzupełnieniem dania jest sos śmietanowy z dodatkiem pieczarek i wędzonego boczku. Sekretem tego przepisu jest sposób przygotowania. Potrawę przyrządza się na jednej patelni, smażąc składniki w odpowiedniej kolejności.
Jak więc przygotować obłędne polędwiczki wieprzowe wzbogacone pieczarkami i boczkiem po duńsku? To łatwy przepis na eleganckie danie, które podbije każde podniebienie.
- 1. krok – podsmażenie boczku
- 2. krok – podsmażenie polędwiczek
- 3. krok – podsmażenie pieczarek
- 4. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i przyprawami
- 5. krok – wlanie bulionu warzywnego i dodanie wcześniej podsmażonych składników
- 6. krok – wlanie śmietany i duszenie polędwiczek w sosie
Jak długo dusić polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie?
Kiedy wszystkie składniki tego efektownego i pysznego dania kuchni duńskiej wylądują na patelni, należy je dusić przez pół godziny. Najlepiej przykryć patelnię pokrywką. Od czasu do czasu potrawę warto zamieszać. Po tym czasie polędwiczki z pieczarkami i wędzonym boczkiem staną miękkie i pozostaną soczyste.
Jak podawać polędwiczki wieprzowe w sosie?
Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane w sosie z dodatkiem pieczarek i boczku to danie, które zachwyci pod każdym względem. Idealnie sprawdzi się na obiad z okazji rodzinnej uroczystości czy podczas świąt.
Przyrządzone według tego duńskiego przepisu polędwiczki z grzybami i boczkiem warto podać z różnymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się kremowe purèe, drobna kasza czy ryż. Do polędwiczek po duńsku pasują także kolorowe warzywa pieczone lub z grilla. Posiłek wzbogaci chrupiąca domowa surówka.
SKŁADNIKI
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 400 g małych pieczarek
- 200 ml śmietany 36%
- 150 g wędzonego boczku
- 125 ml bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 liść laurowy
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- kilka kropli łyżeczki octu winnego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki pokroić na medaliony i grubości około 2,5 cm. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
- Na patelni smażyć pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić. Przełożyć do miseczki.
- Na tej samej patelni smażyć polędwiczki z obu stron po około 2 minuty, aż zaczną się rumienić. Zdjąć z patelni i przełożyć na deskę.
- Na patelnię przełożyć pokroje na mniejsze kawałki pieczarki i smażyć kilka minut, a następnie dodać masło. Smażyć, aż zaczną się rumienić. Często mieszać. Przełożyć do miseczki.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, estragonem i tymiankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i gwiazdkę anyżu. Wlać bulion warzywny i sos sojowy. Zagotować.
- Zmniejszyć ogień i dodać podsmażony boczek, polędwiczki i pieczarki. Odlać kilka łyżek sosu i wymieszać ze śmietaną. Mieszankę delikatnie wlać na patelnię i wymieszać.
- Wlać kilka kropli octu i dusić około 30 minut.
- Wlać sok z pomarańczy, wymieszać i gotować około 5 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz chrupiącą surówką.