Tak Czesi robią rolady wołowe. Są miękkie, soczyste i rozpływają się w ustach

czeskie rolady
Autor: Shutterstock Zamiast do kufla wlej na patelnię. Czeskie rolady wołowe smakują znakomicie.
łatwy
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Rolady z wołowiny przyrządzone według przepisu, który pochodzi z kuchni czeskiej, są pyszne, miękkie i soczyste. W ich środku skrywają się smakowite dodatki podkręcające smak dania. To dobry przepis na zachwycający smakiem i aromatem rodzinny obiad. Pod wrażeniem będą nawet najwybredniejsi. Oto prosty przepis na doskonałe rolady wołowe po czesku.

Z czego zrobić czeskie rolady?

Wyjątkowo dobre rolady wołowe po czesku to pyszne danie. Nie trzeba jednak jechać na wycieczkę do naszych południowych sąsiadów, aby spróbować tego wybornego dania. Bez problemu można przyrządzić je w domu, ponieważ wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach.

Co jest więc potrzebne, aby zaserwować bliskim pyszne i soczyste rolady po czesku? Lista składników obejmuje proste i łatwo dostępne produkty, takie jak:

  • mięso wołowe
  • bulion wołowy
  • piwo
  • wędzony boczek
  • warzywa – cebula, marchewka, seler naciowy, ogórki kiszone
  • dodatki – ostra musztarda, koncentrat pomidorowy
  • przyprawy – świeży tymianek, sól i czarny pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić czeskie rolady?

Wyśmienite rolady po czesku prezentują się wyjątkowo apetycznie i znakomicie smakują. Przepis na to pyszne danie obiadowe pochodzi z kuchni czeskiej i jest łatwe do samodzielnego przygotowania. Postępując według tego sprawdzonego przepisu soczyste rolady wołowe duszone w bulionie z dodatkiem czeskiego piwa, udadzą się już za pierwszym razem i podbiją każdy kubek smakowy.

Jak więc robi się przepyszne i miękkie rolady po czesku? Wystarczy postępować według tego prostego i sprawdzonego przepisu. Warto pamiętać, że przygotowanie wymaga nieco więcej czasu.

  • 1. krok – pokrojenie, rozbicie i doprawienie wołowiny
  • 2. krok – posmarowanie kotletów musztardą i ułożenie na nich boczku, cebuli i ogórków kiszonych
  • 3. krok – zwinięcie kotletów w roladki i podsmażenie ich na patelni
  • 4. krok – podsmażanie marchewki i selera naciowego
  • 5. krok – duszenie roladek czeskich z warzywami w bulionie i piwie przez dwie godziny
  • 6. krok – przecedzenie i doprawienie sosu

Z czym podawać czeskie rolady?

Wołowe rolady według czeskiego przepisu to znakomite danie idealne na obiad dla całej rodziny. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych, można robić je na rożne okazje. Sprawdzą się bez względu na porę roku. Smakują zawsze i każdemu.

Aby obiad był bardziej sycący, soczyste i rozpływające się w ustach czeskie rolady wołowe duszone w piwie warto podać z ziemniakami z wody lub pieczonymi. Sprawdzi się także kasza. Nie zapomnijcie o chrupiącej surówce z kapusty, która uzupełni posiłek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwicy lub rostbefu wołowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 50 ml czeskiego piwa typu pilzner
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę pokroić na plastry i rozbić je na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
  • Każdy kotlet posmarować musztardą. Ułożyć boczek, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w słupki ogórki kiszone. Zwinąć w roladę. Związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.
  • Na większej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Smażyć na nim rolady z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Zdjąć z patelni i przełożyć na deskę.
  • Na tej samej patelni smażyć pokrojoną na grubsze plasterki marchewkę i pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Wlać bulion i piwo. Włożyć podsmażone roladki i gałązkę tymianku. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 2 godzin. W połowie duszenia przełożyć rolady na drugą stronę.
  • Roladki i warzywa przełożyć na deskę. Sos przecedzić przez drobne sitko i wlać na patelnię. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Roladki podawać z sosem, ziemniakami lub kaszą oraz chrupiącą surówką z kapusty.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
więcej