Szynka pieczona z czosnkiem i sosem pietruszkowym. Pomysł na świąteczny obiad wielkanocny
2023-03-31
łatwy
45 min
4
Ten przepis na szynkę nieco różni się od naszych tradycyjnych pieczonych mięs. Po pierwsze, zapieka się szynkę wędzoną. Po drugie, glazura skałda się z nieco nieoczekiwanych produktów - marmolady cytrynowej, jalapenio i whisky. Po trzecie, pieczeń podaje się z sosem z natki pietruszki. Przepis może wydawać się nieco dziwny, ale tak przygotowana szynka smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- ok 1-1,5 kg wędzonej szynki ( w jednym kawałku)
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki marmolady cytrynowej
- 1 jalapenio
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki whisky
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki sosu chimichurri
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z szynki zdjąć sznurek, wierzch ponacinać co 1 cm skośnie w obie strony, by wyszła równa krateczka.
- Marmoladę zblendować z oczyszczonym z pestek i pokrojonym jalapenio, musztardą, sokiem z cytryny oraz czosnkiem.
- Szynkę ułożyć na blaszce lub w naczyniu do zapiekania, posmarować połową sosu, obłożyć cienkimi plasterkami cytryny i cebuli.
- Naczynie przykryć folia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.
- Po tym czasie zdjąć folię, a szynkę posmarować reszta marynaty. Piec jeszcze ok 30-40 minut.
- Szynkę wyjąc z piekarnika i blaszki, posmarować obficie sosem przygotowanym wg przepisu: Chimichurri - pietruszkowy sos do steków z ameryki południowej
- Pokroić w dość grube plastry, podawać z sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne