Szynka pieczona z czosnkiem i sosem pietruszkowym. Pomysł na świąteczny obiad wielkanocny

Szynka pieczona z czosnkiem i sosem pietruszkowym
Autor: Shutterstock Szynka pieczona z czosnkiem i sosem pietruszkowym to świetny pomysł na świąteczny obiad wielkanocny.
łatwy
45 min
4

Ten przepis na szynkę nieco różni się od naszych tradycyjnych pieczonych mięs. Po pierwsze, zapieka się szynkę wędzoną. Po drugie, glazura skałda się z nieco nieoczekiwanych produktów - marmolady cytrynowej, jalapenio i whisky. Po trzecie, pieczeń podaje się z sosem z natki pietruszki. Przepis może wydawać się nieco dziwny, ale tak przygotowana szynka smakuje wyśmienicie.

SKŁADNIKI

  • ok 1-1,5 kg wędzonej szynki ( w jednym kawałku)
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2-3 łyżki marmolady cytrynowej
  • 1 jalapenio
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki whisky
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki sosu chimichurri

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z szynki zdjąć sznurek, wierzch ponacinać co 1 cm skośnie w obie strony, by wyszła równa krateczka.
  • Marmoladę zblendować z oczyszczonym z pestek i pokrojonym jalapenio, musztardą, sokiem z cytryny oraz czosnkiem.
  • Szynkę ułożyć na blaszce lub w naczyniu do zapiekania, posmarować połową sosu, obłożyć cienkimi plasterkami cytryny i cebuli.
  • Naczynie przykryć folia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.
  • Po tym czasie zdjąć folię, a szynkę posmarować reszta marynaty. Piec jeszcze ok 30-40 minut.
  • Szynkę wyjąc z piekarnika i blaszki, posmarować obficie sosem przygotowanym wg przepisu: Chimichurri - pietruszkowy sos do steków z ameryki południowej
  • Pokroić w dość grube plastry, podawać z sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej