Świąteczną karkówkę faszeruję 2 dodatkami. Cała rodzina nie może się już jej doczekać

2025-12-15 11:47

W pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia na stole królują mięsa. Oprócz soczystego schabu czy aromatycznego boczku warto przygotować wyśmienitą karkówkę faszerowaną suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Przepis na to świąteczne mięso jest łatwy i zawsze się udaje. Zobaczcie, jak zrobić pełną smaku i aromatu karkówkę z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich.

karkówka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

i

Autor: Nerudol/ Shutterstock Tak przyrządzoną karkówkę podaj w Boże Narodzenie. To pyszna wędlina lub świąteczny obiad.
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić marynatę do karkówki faszerowanej?

Świąteczna karkówka przygotowana według tego przepisu smakuje tak dobrze nie tylko dzięki dwóm tytułowym dodatkom, czyli suszonym śliwkom i orzechom włoskim. Zanim nafaszeruje się ją tymi składnikami, należy odpowiednio ją przygotować. Za smak karkówki odpowiada marynata przyrządzona na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem musztardy, czosnku i przypraw. Dodaje się do niej sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzoną paprykę i majeranek. Dzięki tej aromatycznej mieszance schab karkowy zyskuje pyszny smak i aromat, a po upieczeniu jest miękki i soczysty.

Jak zrobić faszerowaną karkówkę?

Przepis na znakomitą pieczoną karkówkę faszerowaną suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi jest nie jest trudny. To jedna z najłatwiejszych receptur na świąteczne mięso z piekarnika. Do przygotowania schabu karkowego wystarczy kilka składników, które można kupić w prawie każdym sklepem. Czas przygotowania jest bardzo krótki, ale warto pamiętać, że karkówka powinna marynować się przez minimum dwie godziny. Dopiero po tym czasie można ją nafaszerować suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi i upiec w piekarniku.

Jak więc przyrządzić miękką i aromatyczną karkówkę faszerowaną? Ta z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich jest tak dobra, że cała rodzina będzie nią zachwycona. Znika ze świątecznego stołu jako pierwsza. Zaletą tego przepisu jest to, że karkówkę faszerowaną można podawać na ciepło jako danie obiadowe. Pysznie smakuje po ostygnięciu jako wędlina.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do karkówki
  • 2. krok – nacięcie mięsa i natarcie go marynatą
  • 3. krok – marynowanie karkówki przez dwie godziny
  • 4. krok – faszerowanie schabu karkowego suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
  • 5. krok – upieczenie faszerowanej karkówki w piekarniku

Jak upiec faszerowaną karkówkę?

Wyborną i soczystą karkówkę na Boże Narodzenie przyrządzoną według tego prostego przepisu piecze się w piekarniku. Proces przebiega w dwóch etapach. Najpierw karczek nadziewany suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi wstawia się do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piecze przez 15 minut. Dzięki temu schab karkowy zyska chrupiącą skórkę. Następnie temperaturę zmniejsza się do 180 stopni C i piecze przez półtorej godziny.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg schabu karkowego
  • 200 g suszonych śliwek
  • 150 g orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przelać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wymieszać.
  • Umytą i osuszoną karkówkę naciąć w poprzek w kilku miejscach. Dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony.
  • Mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
  • Suszone śliwki opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Orzechy włoskie drobno posiekać.
  • Karkówkę wyjąć z lodówki i w każde nacięcie włożyć po kilka suszonych śliwek oraz orzechy włoskie. Mięso można dodatkowo obwiązać sznurkiem, aby nie rozpadało się w czasie pieczenia. Następnie przełożyć do formy do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec 90 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać w święta Bożego Narodzenia.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...