Strogonow drobiowy. Prosty przepis na pyszny gulasz z kurczakiem
Jeżeli lubicie sycące, pyszne i aromatyczne dania jednogarnkowe, wybierzcie ten sprawdzony przepis na strogonowa z kurczaka. To uniwersalne danie, które świetnie smakuje na obiad w tygodniu. Pasuje też na rodzinne spotkania. Potrawa jest przepyszna i łatwa do zrobienia w domu. Jak zrobić dobrego strogonowa? Poznajcie przepis na strogonow z kurczaka.
Z czego zrobić strogonow z kurczaka?
Potrawę przyrządza się kilku prostych produktów. Głównym składnikiem jest filet z kurczaka. Do niego dołączył bulion drobiowy, pieczarki, cebula, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Jakie przyprawy daje się do strogonowa?
Strogonow będzie świetnie smakował, jeżeli doprawi się go odpowiednio dobranymi przyprawami. W tym przepisie smak dania podkręca słodka i ostra papryka. Sprawdzą się też suszone zioła jak oregano, tymianek czy bazylia. Można je wzbogacić, dodając posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Oczywiście, nie może zabraknąć soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić strogonowa z kurczaka?
Przygotowanie pysznego i aromatycznego strogonowa rozpoczyna się od posmażenia cebuli. Dodaje się do niej pierś kurczaka pokrojoną w paski i plasterki pieczarek. Następnie wlewa się bulion drobiowy i dodaje koncentrat pomidorowy. Całość doprawią się mieloną słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Danie zagęszcza się zasmażką z masła i mąki pszennej. Po wymieszaniu z pozostałymi składnikami i zagotowaniu można serwować obłędnego strogonowa drobiowego.
Przepis na strogonow z kurczaka
- To łatwy przepis na pyszny i sycący obiad z mięsem drobiowym. Przygotowanie składa się tylko z kilku bardzo prostych kroków.
- Czas przyrządzenia pysznego strogonowa to niewiele ponad pół godziny. Dzięki temu można je serwować nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
- Proste składniki, które są dostępne przez cały rok, to jedna z zalet tego dania. Strogonow sprawdzi się i w zimie, i w lecie.
- Strogonow z kurczaka jest potrawą sycącą. Posiłek będzie kompletny, jeżeli danie poda się z chlebem na zakwasie lub pszennymi bułeczkami. Dobrze komponuje się także z drobnym makaronem i ziemniakami.
- Strogonowa drobiowego można zabielić, dodając do niego 1/4 szklanki śmietanki 30% lub trzy łyżki kwaśnej śmietany 18%, którą wcześniej należy wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego bulionu.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki gorącego bulionu drobiowego
- 500 g piersi kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek z 1 łyżką masła. Smażyć pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojonego w paski kurczaka i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
- Wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut.
- Na patelni roztopić pozostałe masło i wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Wlać kilka łyżek bulionu z garnka i wymieszać. Wlać do garnka, wymieszać i zagotować.
- Podawać na gorąco z chlebem.