Strogonow drobiowy. Prosty przepis na pyszny gulasz z kurczakiem

strogonow drobiowy
Autor: Shutterstock Strogonow drobiowy to szybkie danie, które dodaje energii.
łatwy
30 min
4

Jeżeli lubicie sycące, pyszne i aromatyczne dania jednogarnkowe, wybierzcie ten sprawdzony przepis na strogonowa z kurczaka. To uniwersalne danie, które świetnie smakuje na obiad w tygodniu. Pasuje też na rodzinne spotkania. Potrawa jest przepyszna i łatwa do zrobienia w domu. Jak zrobić dobrego strogonowa? Poznajcie przepis na strogonow z kurczaka.

Z czego zrobić strogonow z kurczaka?

Potrawę przyrządza się kilku prostych produktów. Głównym składnikiem jest filet z kurczaka. Do niego dołączył bulion drobiowy, pieczarki, cebula, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.

Jakie przyprawy daje się do strogonowa?

Strogonow będzie świetnie smakował, jeżeli doprawi się go odpowiednio dobranymi przyprawami. W tym przepisie smak dania podkręca słodka i ostra papryka. Sprawdzą się też suszone zioła jak oregano, tymianek czy bazylia. Można je wzbogacić, dodając posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Oczywiście, nie może zabraknąć soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić strogonowa z kurczaka?

Przygotowanie pysznego i aromatycznego strogonowa rozpoczyna się od posmażenia cebuli. Dodaje się do niej pierś kurczaka pokrojoną w paski i plasterki pieczarek. Następnie wlewa się bulion drobiowy i dodaje koncentrat pomidorowy. Całość doprawią się mieloną słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Danie zagęszcza się zasmażką z masła i mąki pszennej. Po wymieszaniu z pozostałymi składnikami i zagotowaniu można serwować obłędnego strogonowa drobiowego.

Przepis na strogonow z kurczaka

  • To łatwy przepis na pyszny i sycący obiad z mięsem drobiowym. Przygotowanie składa się tylko z kilku bardzo prostych kroków.
  • Czas przyrządzenia pysznego strogonowa to niewiele ponad pół godziny. Dzięki temu można je serwować nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
  • Proste składniki, które są dostępne przez cały rok, to jedna z zalet tego dania. Strogonow sprawdzi się i w zimie, i w lecie.
  • Strogonow z kurczaka jest potrawą sycącą. Posiłek będzie kompletny, jeżeli danie poda się z chlebem na zakwasie lub pszennymi bułeczkami. Dobrze komponuje się także z drobnym makaronem i ziemniakami.
  • Strogonowa drobiowego można zabielić, dodając do niego 1/4 szklanki śmietanki 30% lub trzy łyżki kwaśnej śmietany 18%, którą wcześniej należy wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego bulionu.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki gorącego bulionu drobiowego
  • 500 g piersi kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek z 1 łyżką masła. Smażyć pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać pokrojonego w paski kurczaka i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
  • Wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut.
  • Na patelni roztopić pozostałe masło i wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Wlać kilka łyżek bulionu z garnka i wymieszać. Wlać do garnka, wymieszać i zagotować.
  • Podawać na gorąco z chlebem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej