Bułeczki pszenne na jogurcie
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Bułeczki pszenne na jogurcie to delikatne domowe pieczywo, idealne na śniadanie. Łatwo je przygotować, do ich upieczenia można użyć z powodzeniem drożdży suchych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) lub 20 g świeżych
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 460 g mąki pszenne typ 550
- 1 średnie jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
- Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczynem), zagnieść elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Stolnicę lub blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm.
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
- Wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was).
- Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
- Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut lub do czasu zarumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.