Stroganoff z polędwiczki wieprzowej. Treściwy obiad jednogarnkowy
Stroganoff to pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe, które podbije każde podniebienie. Potrawa jest pełna smaku, syci i rozgrzewa. Ten przepis różni się od tradycyjnej receptury, ale smakuje tak samo dobrze. Zobaczcie, jak zrobić pyszny obiad dla całej rodziny i skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu na stroganoff z polędwiczki wieprzowej.
Stroganoff z polędwiczki wieprzowej – z czego zrobić?
Stroganoff to danie pełne smaku i aromatu. Bez problemu można przyrządzić je w domu. Aby zrobić obiad z tym obłędnym i sycącym daniem w roli głównej, należy przygotować proste produkty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne o każdej porze roku, więc stroganoff sprawdzi się na różne okazje.
Na liście składników potrzebnych do przyrządzenia pysznego jednogarnkowego stroganoffa znalazły się takie produkty jak:
- polędwiczka wieprzowa
- pieczarki
- bulion warzywny
- cebula
- ogórki kiszone
- mąka pszenna
- olej
- ostra musztarda
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić stroganoff z polędwiczki wieprzowej?
Stroganoff z dodatkiem polędwiczki wieprzowej i pieczarek jest pyszny i nietrudny. Wbrew pozorom przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Czas przygotowania też nie jest długi. Danie robi się w niewiele ponad półgodziny.
Przepis na stroganoff z polędwiczki wieprzowej został podzielony na poszczególne kroki. Dzięki temu potrawę przyrządza się łatwo, szybko i bez zbędnych komplikacji.
- 1. krok – podsmażenie pokrojonej w kostkę polędwiczki wieprzowej
- 2. krok – podsmażenie cebuli z pieczarkami i dodanie wieprzowiny
- 3. krok – wlanie bulionu, śmietany oraz musztardy, gotowanie około 20 minut
- 4. krok – dodanie startych ogórków kiszonych i doprawienie
Z czym podawać stroganoff z polędwiczki wieprzowej?
Pyszny i aromatyczny stroganoff z polędwiczki wieprzowej to świetny pomysł na rodzinny obiad. Danie jest nie tylko sycące, ale i rozgrzewające. Właśnie dlatego najlepiej podawać je w chłodne dni.
Do stroganoffa z dodatkiem polędwiczki wieprzowej można podać różne dodatki, które wzbogacą posiłek i sprawią, że będzie jeszcze bardziej sycący. Stroganoff pysznie łączy się z domowymi kluskami i makaronem. Dobrze smakuje z ryżem lub kaszą. Warto przygotować także soczyste i chrupiące surówki z warzyw.
SKŁADNIKI
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 400 g pieczarek
- 250 ml bulionu warzywnego
- 100 g śmietany 18%
- 100 g ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę pokroić w większą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką pszenną.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim polędwiczkę, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić. Często mieszać.
- Dodać podsmażoną polędwiczkę i wlać bulion warzywny. Dodać musztardę i śmietanę. Wymieszać i gotować około 20 minut.
- Dodać starte na tarce ogórki kiszone i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z kluskami, ryżem lub kaszą.