Stroganoff z polędwiczki wieprzowej. Treściwy obiad jednogarnkowy

stroganoff z polędwiczki wieprzowej
Autor: Shutterstock Stroganoff z polędwiczki wieprzowej to tradycyjne danie w nowej odsłonie.
łatwy
30 min
4

Stroganoff to pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe, które podbije każde podniebienie. Potrawa jest pełna smaku, syci i rozgrzewa. Ten przepis różni się od tradycyjnej receptury, ale smakuje tak samo dobrze. Zobaczcie, jak zrobić pyszny obiad dla całej rodziny i skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu na stroganoff z polędwiczki wieprzowej.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej – z czego zrobić?

Stroganoff to danie pełne smaku i aromatu. Bez problemu można przyrządzić je w domu. Aby zrobić obiad z tym obłędnym i sycącym daniem w roli głównej, należy przygotować proste produkty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne o każdej porze roku, więc stroganoff sprawdzi się na różne okazje.

Na liście składników potrzebnych do przyrządzenia pysznego jednogarnkowego stroganoffa znalazły się takie produkty jak:

Jak zrobić stroganoff z polędwiczki wieprzowej?

Stroganoff z dodatkiem polędwiczki wieprzowej i pieczarek jest pyszny i nietrudny. Wbrew pozorom przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Czas przygotowania też nie jest długi. Danie robi się w niewiele ponad półgodziny.

Przepis na stroganoff z polędwiczki wieprzowej został podzielony na poszczególne kroki. Dzięki temu potrawę przyrządza się łatwo, szybko i bez zbędnych komplikacji.

  • 1. krok – podsmażenie pokrojonej w kostkę polędwiczki wieprzowej
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z pieczarkami i dodanie wieprzowiny
  • 3. krok – wlanie bulionu, śmietany oraz musztardy, gotowanie około 20 minut
  • 4. krok – dodanie startych ogórków kiszonych i doprawienie

Z czym podawać stroganoff z polędwiczki wieprzowej?

Pyszny i aromatyczny stroganoff z polędwiczki wieprzowej to świetny pomysł na rodzinny obiad. Danie jest nie tylko sycące, ale i rozgrzewające. Właśnie dlatego najlepiej podawać je w chłodne dni.

Do stroganoffa z dodatkiem polędwiczki wieprzowej można podać różne dodatki, które wzbogacą posiłek i sprawią, że będzie jeszcze bardziej sycący. Stroganoff pysznie łączy się z domowymi kluskami i makaronem. Dobrze smakuje z ryżem lub kaszą. Warto przygotować także soczyste i chrupiące surówki z warzyw.

SKŁADNIKI

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczkę pokroić w większą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką pszenną.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim polędwiczkę, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić. Często mieszać.
  • Dodać podsmażoną polędwiczkę i wlać bulion warzywny. Dodać musztardę i śmietanę. Wymieszać i gotować około 20 minut.
  • Dodać starte na tarce ogórki kiszone i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z kluskami, ryżem lub kaszą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej