Steki schabowe z jarzynką z porów - świetnie danie zamiast tradycyjnych sznycli wieprzowych

Steki schabowe z porami
Autor: Shutterstock Steki schabowe z porami to sprawdzony pomysł na schab inaczej.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Jarzynka z porów znakomicie podkreśla smak steków ze schabu. Wersja warzyw ze śmietaną jest kremowa i delikatna, wersja bez jest wyrazista i aromatyczna. Do tego ziemniaki z wody lub puree i znakomity niedzielny obiad gotowy.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 3 pory
  • 1 cebula
  • 1 niepełna szklanka śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, drobno posiekać w kosteczkę, pory oczyścić i pokroić w plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pory i cebulę i smażyć 5 minut.
  • Następnie polać śmietaną (opcjonalnie) przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu jeszcze 5 minut.
  • Kotlety dokładnie osuszyć i natrzeć pieprzem, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z obu stron
  • Kotlety podawać z uduszonymi porami, które dodatkowo można posapać startym żółtym serem. Pasują do nich ziemniaki z wody.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Galeria: Jarzynka na ciepło do obiadu: TOP 12 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej