Steki schabowe z jarzynką z porów - świetnie danie zamiast tradycyjnych sznycli wieprzowych
2022-05-03
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Jarzynka z porów znakomicie podkreśla smak steków ze schabu. Wersja warzyw ze śmietaną jest kremowa i delikatna, wersja bez jest wyrazista i aromatyczna. Do tego ziemniaki z wody lub puree i znakomity niedzielny obiad gotowy.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety wieprzowe
- 3 pory
- 1 cebula
- 1 niepełna szklanka śmietany kremówki (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, drobno posiekać w kosteczkę, pory oczyścić i pokroić w plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pory i cebulę i smażyć 5 minut.
- Następnie polać śmietaną (opcjonalnie) przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu jeszcze 5 minut.
- Kotlety dokładnie osuszyć i natrzeć pieprzem, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z obu stron
- Kotlety podawać z uduszonymi porami, które dodatkowo można posapać startym żółtym serem. Pasują do nich ziemniaki z wody.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad