Skrzydełka na ryżu. Jednogarnkowy obiad z piekarnika

skrzydełka na ryżu
Autor: Shutterstock Skrzydełka na ryżu z piekarnika to pyszny obiad dla całej rodziny.
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić pyszny i łatwy obiad dla całej rodziny? Warto wybrać ten sprawdzony przepis na pyszne skrzydełka na ryżu. Danie przyrządza się w jednym naczyniu dość szybko i prosto. Mięso jest miękkie i soczyste, a ryż jest idealnym uzupełnieniem. Oto przepis na skrzydełka na ryżu z piekarnika.

Jak zrobić skrzydełka na ryżu z piekarnika?

Tę pyszną i aromatyczną potrawę robi się w jednym naczyniu żaroodpornym. Najpierw należy zamarynować skrzydełka w mieszance oliwy z oliwek, sosu sojowego, musztardy, miodu i przypraw. Zaletą tego dania jest to, że ryżu nie trzeba wcześniej gotować. Wystarczy wsypać surowe ziarna do formy. Na ryżu układa się krążki cebuli i skrzydełka, a następnie wlewa pozostałą z mięsa marynatę wymieszaną z odrobiną wody. Danie piecze się w temperaturze 180 stopni przez godzinę. W tym czasie można przygotować kolorową sałatę z sosem lub chrupiącą surówkę, które są doskonałym uzupełnieniem dania.

Dlaczego warto zrobić skrzydełka na ryżu z piekarnika?

  • Przepis na to pyszne danie jest prosty. Składniki należy ułożyć w formie do zapiekania i wstawić do piekarnika. Niczego nie trzeba wcześniej smażyć, ani gotować.
  • Przygotowanie ryżu ze skrzydełkami kurczaka robi się szybko. Trzeba jedynie poczekać, aż wszystko się upiecze. Czas pieczenia wynosi godzinę, ale nic się nie stanie, jeżeli będzie się piekło 10 minut dłużej.
  • Na liście składników znajdują się proste i niedrogie produkty. Bez problemu można je kupić przez cały rok.

Jak wzbogacić skrzydełka na ryży?

Potrawa jest wyjątkowo dobra i podbije niejedno podniebienie. Skrzydełka kurczaka na ryżu można jednak wzbogacić, aby było jeszcze pyszniej i aromatyczniej. Można dodać pieczarki, cukinię, bakłażana, czerwoną paprykę lub kukurydzę konserwową. Skrzydełka będą pysznie smakować, jeżeli zamarynuje się je w curry, sosie barbecue lub świeżych ziołach.

SKŁADNIKI

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone skrzydełka przełożyć do miski.
  • Oliwę z oliwek wymieszać z sosem sojowym, miodem, musztardą, papryką, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać do skrzydełek. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Do formy do zapiekania wsypać ryż i ułożyć na nim krążki cebuli. Na niej ułożyć skrzydełka.
  • Do pozostałej w misce marynaty wlać kilka łyżek wody i wymieszać. Mieszanką polać mięso i ryż.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około godziny. W połowie pieczenia wlać trochę wody.
  • Podawać na gorąco z kolorową sałatką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej