Domowy sos barbecue: jak przygotować?
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Sos barbecue, zwłaszcza przygotowany domowym sposobem, będzie przede wszystkim świetnym dodatkiem do mięsnych potraw z rusztu. Ale pasuje nie tylko do mięsa i kiełbaski z rusztu. Przygotowany domowym sposobem będzie doskonały także z żeberkami pieczonymi w piekarniku czy grillowanym serem.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- 500 g przecieru pomidorowego, najlepiej domowego
- 2 łyżki octu z czerwonego wina,
- łyżki brązowego cukru,
- łyżka sosu sojowego,
- pieprz cayenne,
- musztarda,
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej w rondlu oliwę i podsmaż w niej posiekaną drobno cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Uważaj, żeby się nie przypaliły, bo zgorzknieją.
- Dodaj do tego przecier pomidorowy, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier i sos sojowy.
- Dopraw 1 łyżeczką pieprzu cayenne, 1 łyżeczką musztardy i świeżo zmielonym pieprzem.
- Całość wolno gotuj przez 25 minut, często mieszając.