Schabowe w musztardzie i majonezie: genialny przepis na soczyste i przepyszne kotlety

Schabowe w musztardzie i majonezie: genialny przepis na soczyste i przepyszne kotlety
Autor: Shutterstock.com Schabowe w musztardzie i majonezie: genialny przepis na soczyste i przepyszne kotlety
łatwy
30 min
4

Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie to genialny przepis na soczyste i przepyszne kotlety wieprzowe. Wszyscy mięsożercy uwielbiają kotlety ze schabu środkowego, który jest niezwykle smaczny. Zobacz przepis, jak przyrządzić nieco inne, lecz równie pyszne kotlety w musztardzie i majonezie. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • Na kotlety schabowe w musztardzie i majonezie:
  • 500 g wieprzowego schabu środkowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Na panierkę do kotletów schabowych:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko rozmącone z 3 łyżkami wody
  • 4 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pociąć na 5-6 kotletów. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa.
  • Musztardę wymieszać z majonezem, czosnkiem granulowanym i pieprzem mielonym. 
  • Kotlety posmarować mieszaniną z musztardy i majonezu. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub dłużej. 
  • Marynaty z kotletów nie zdejmować. Panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce.
  • Kotlety smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron. 
  • Podawać z tłuczonymi ziemniakiami i ogórkiem kiszonym. Lub jeszcze lepiej ze śląską ciapkapustą i  surówką z ogórków kiszonych
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej