Schabowe w musztardzie i majonezie: genialny przepis na soczyste i przepyszne kotlety
2022-03-20
łatwy
30 min
4
Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie to genialny przepis na soczyste i przepyszne kotlety wieprzowe. Wszyscy mięsożercy uwielbiają kotlety ze schabu środkowego, który jest niezwykle smaczny. Zobacz przepis, jak przyrządzić nieco inne, lecz równie pyszne kotlety w musztardzie i majonezie. Smacznego!
SKŁADNIKI
- Na kotlety schabowe w musztardzie i majonezie:
- 500 g wieprzowego schabu środkowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Na panierkę do kotletów schabowych:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko rozmącone z 3 łyżkami wody
- 4 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pociąć na 5-6 kotletów. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Musztardę wymieszać z majonezem, czosnkiem granulowanym i pieprzem mielonym.
- Kotlety posmarować mieszaniną z musztardy i majonezu. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub dłużej.
- Marynaty z kotletów nie zdejmować. Panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce.
- Kotlety smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakiami i ogórkiem kiszonym. Lub jeszcze lepiej ze śląską ciapkapustą i surówką z ogórków kiszonych.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne