Ciapkapusta: przepis na śląski panczkraut lub panszkraut na łobiod

Ciapkapusta: przepis na śląski panczkraut lub panszkraut na łobiod
Autor: Shutterstock.com Ciapkapusta to tłuczone ziemniaki z gotowaną kapustą kiszoną podawane na obiad
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ciapkapusta to inaczej mówiąc śląskie niebo kulinarne. Najsmaczniejsze wspomnienie dzieciństwa. Tłuczone ziemniaki połączone z gotowaną kapustą kiszoną mogą uzależnić na całe życie. Jeśli nie jesteście nałogowcami gruli, ziemnioków, pyr i kartofli to nawet nie próbujcie tego! Ostzegam! To smakuje jak narkotyk! 

Ciapkapusta - uwarzōne kartŏfle z kiszoną kapustōm sōm spyśniałym przidŏwkym na ôbiŏd. Tak ugotowane ziemniaki z kiszoną kapustą są pysznym dodatkiem na obiad. Ciapkapusta nazywana jest na Śląsku również panczkrautem lub panszkrautem. Te ostatnie nazwy pochodzą od niemieckiego pantschen (fałszować, czasownik stosowany tylko w kontekście rozcieńczania wina) oraz kraut (kapusta). Oznacza to, że w tym daniu smak kiszonej kapusty zostaje rozcieńczony ziemniakami. Jednak potrawa ta nie ma odpowiednika w kuchni niemieckiej. To oryginalne danie kuchni zarówno Dolnego, jaki Górnego Śląska. Jedynie nazwa zapożyczona jest z języka niemieckiego. Polskie ciapkapusta zapewne pochodzi od rozciapcianej ziemniakami kapusty. Istotnie danie przypomina paćkę, którą można ciepnōńć na talyrz i zjeść ze smakym. W kuchni śląskiej ciapkapustę podaje się najczęściej ze skwarkami boczku, z sadzonym jajkiem, duszonymi żeberkami, karminadlami (mielonymi kotletami), ewentualnie ze smażoną kiełbasą.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki nasion kminku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiszoną kapustę pokroić, zalać ½ szklanki wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kminek. Gotować pod przykryciem przez  około 20 minut. Po ugotowaniu usunąć liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. 
  • Cebulę drobno posiekać, zeszklić na gorącym oleju.
  • Ziemniaki obrać i ugować w osolonym wrzątku do miękkości. Utłuc lub przetrzeć na puree. 
  • Do puree dodać ugotowaną kapustę i zeszkoną cebulę. Wymieszać. Doprawić według własnego uznania solą i pieprzem. 
  • Podawać jako danie samodzielne. Albo z dodatkami jarskimi lub mięsnymi.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej