Schab z grzybowym farszem zachwyca. Upiecz go w ten sposób, a rodzina się w nim zakocha
Dieta bezglutenowa
Pieczony schab faszerowany grzybami i otulony boczkiem sprawdzi się zawsze. To wyjątkowa propozycja na obiad z okazji świąt Bożego Narodzenia. Przyrządzona według tego przepisu wieprzowina zrobi wrażenie na każdym gościu. Wbrew pozorom przepis nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Jak więc zrobić pyszny i aromatyczny schab faszerowany?
Czy można faszerować schab?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Tak, schab jak najbardziej można faszerować. Dzięki dodatkowi pysznego i aromatycznego nadzienia pieczone mięso będzie nie tylko atrakcyjniej się prezentować. Zyska nowy smak i oczaruje bliskich. Właśnie ze względu na ciekawą formę schab faszerowany warto przyrządzić na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia.
Czym nadziać schab na święta?
W tym łatwym przepisie na faszerowany schab farsz przygotowuje się z warzyw i grzybów. W nadzieniu znajduje się cebula, marchewka oraz grzyby leśne. Sprawdzą się grzyby mrożone i suszone. Mrożone grzyby należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia. Z kolei suszone grzyby trzeba zalać wodą i odstawić na noc, aby zmiękły.
Smak farszu podkreślają odpowiednio dobrane przyprawy. Na liście składników znalazła się obowiązkowa sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Farsz doprawia się także mieloną słodką papryką i granulowanym czosnkiem.
Jak nadziewać schab na święta?
Schab faszerowany grzybami leśnymi nie jest daniem trudnym. Wbrew pozorom przygotowanie jest dość proste. Jak więc to zrobić? Pierwszym krokiem jest przyrządzenie pysznego nadzienia z warzyw i grzybów. Następnie należy zrobić długie nacięcie wzdłuż schabu, uważając, aby nie przekroić mięsa. W zagłębienie wkłada się farsz z grzybów i warzyw, a następnie wieprzowinę owija się boczkiem. Wystarczy już tylko upiec faszerowany schab w piekarniku.
Jak upiec schab faszerowany na święta?
Schab wypełniony aromatycznym farszem grzybowym i owinięty boczkiem przed wstawieniem do piekarnika należy jeszcze dokładnie zawinąć w folię aluminiową. Umieszcza się go na blasze lub w formie do zapiekania i wstawia do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Kiedy minie godzina, schab faszerowany ostrożnie odwija się z folii aluminiowej i dopieka jeszcze 20 minut. Można go podawać na ciepło na świąteczny obiad. Po ostygnięciu można też pokroić go w plastry i serwować jako wędlinę na Boże Narodzenie.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 12 plastrów boczku
marynata:- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy
Farsz:- 250 g grzybów
- 100 ml wody
- 50 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić i opłukać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w kostkę grzyby. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką.
- Wlać wodę i dusić, aż warzywa i grzyby będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
- Warzywa i grzyby przełożyć do miski i wsypać bułkę tartą oraz starty ser. Dokładnie wymieszać.
- Przygotować marynatę. Oliwę z oliwek wymieszać z ketchupem i musztardą.
- Schab naciąć wzdłuż, tak aby powstało długie zagłębienie. Włożyć w nie farsz.
- Mięso dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut.
- Na dużej desce ułożyć obok siebie plastry boczku. Położyć na nich schab i zawinąć, tak aby boczek zakrył nacięcie z farszem w mięsie. Schab można związać sznurkiem wędliniarskim.
- Owinięty folią aluminiową schab wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
- Po tym czasie usunąć folię i dopiekać schab przez 20 minut.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu w święta Bożego Narodzenia i nie tylko.