Mrożenie grzybów: jak mrozić grzyby?
Mrożenie grzybów to najlepszy sposób, by przechować je na zimę. Grzyby mrozi się bardzo łatwo, lecz trzeba pamiętać o kilku zasadach. Jakie grzyby nadają się do zamrożenia? Jak je przygotować do mrożenia? Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo mrozić grzyby.
Spis treści
- Mrożenie grzybów zdaniem grzybiarza:
- Które grzyby można mrozić?
- Mrożenie grzybów krok po kroku - wskazówki
Mrożenie grzybów zdaniem grzybiarza:
Nie wszystkie grzyby nadają się do zamrażania na surowo. Te, które mają szerokie blaszki, między którymi mógłby zgromadzić się szron, lepiej ususzyć albo zblanszować przed mrożeniem, by się nie połamały. Nie zamraża się surowych grzybów blaszkowych, takich np. jak kurki i rydze, także dlatego, że gorzknieją. Przed zamrożeniem trzeba je obgotować, wystudzić i starannie osuszyć. Podgrzybki, borowiki czy niewielkie koźlaki można z powodzeniem zamrażać bez uprzedniego gotowania. Przed zamrożeniem należy je oczyścić, jak do suszenia. Do zamrażalnika lub zamrażarki wkłada się grzyby ułożone luźno, np. na piankowych tackach. Potem przesypuje się je do plastikowych pojemników lub torebek z folii i ponownie umieszcza w zamrażarce.
Które grzyby można mrozić?
Warto rozważyć zamrożenie grzybów, jeśli po wyprawie do lasu zostało nam mnóstwo wartościowych okazów, których nie chcemy zjeść od razu ani suszyć. Zanim jednak to zrobimy, koniecznie zapoznajmy się z zasadami mrożenia grzybów. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie gatunki nadają się do zamrożenia. Na początek należy dokładnie wyselekcjonować grzyby, które przeznaczymy do zamrożenia. Przede wszystkim nadają się do tego celu grzyby o zwartym miąższu, takie jak:
- podgrzybki,
- kozaki,
- prawdziwki,
- maślaki,
- kurki,
- rydze,
- kanie.
Mrożenie grzybów krok po kroku - wskazówki
Trzeba wiedzieć, w jaki sposób grzyby mrozić, by nie spowodować zmiany smaku. Grzyby przed zamrożeniem należy przebrać i dokładnie oczyścić za pomocą nożyka z ostrym zakończeniem lub wilgotną szmatką i odłożyć do przeschnięcia. Większe grzyby kroimy na kawałki, mniejsze możemy zamrozić w całości. Warto porcjować grzyby tak, by w jednym pojemniku znalazła się jedna porcja do jednorazowego zjedzenia. Grzybów rozmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać.
Kozaki, podgrzybki, maślaki czy prawdziwki wkładamy do plastikowych pojemników z zamknięciem i umieszczamy w zamrażarce. Takie grzyby jak kurki czy rydze należy przed zamrożeniem przegotować przez 5-10 minut, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Po ostudzeniu i dokładnym osuszeniu wkładamy je w zamykane pojemniki lub woreczki z zamknięciem i zamrażamy. Można też mrozić grzyby, które zostały wcześniej ugotowane lub przesmażone.
Po wyjęciu grzybów z zamrażarki nie należy ich całkowicie rozmrażać w miseczce, ponieważ tracą smak i zwartą konsystencję. Lepiej wrzucić półrozmrożone na patelnię lub do ciepłej wody - pod wpływem temperatury same odtają.