Roladki z karkówki duszone - przepis na pyszny obiad rodzinny

Roladki z karkówki: łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny
Autor: Shutterstock Soczyste roladki z karkówki nadziane kapustą kiszoną i śliwkami
łatwy
45 min
4

Roladki z karkówki duszone, a wcześniej nadziewane kiszoną kapustą i śliwkami kalifornijskimi, smakują każdemu. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczne nadzienie tworzą idealny duet. Polecam ten łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny.

SKŁADNIKI

  • 600-800 g karkówki wieprzowej lub 6 sznycli ze schabu karkowego
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić, zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać wypłukaną kapustę kiszoną i smażyć razem 3-5 minut. 
  • Karkówkę pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. 
  • Na każdym sznyclu ułożyć porcję  podduszonej kapusty i po 2 śliwki kalifornijskie, zwinąć w roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.
  • Roladki panierować w mące, zrumienić na pozostałym oleju.  
  • Zrumienione roladki podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut. 
  • Podawać z gotowanymi na parze warzywami. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Nadal głodni? Oto kilka łatwych przepisów na rolady i zrazy:

Roladki drobiowe z mozzarellą

Roladki schabowe z kapustą pekińską i ananasem

Zrazy zawijane po włosku

Zrazy zawijane wieprzowe w sosie grzybowym

Zrazy zawijane cielęce w sosie musztardowym

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej