Roladki z karkówki duszone - przepis na pyszny obiad rodzinny
2022-08-16
łatwy
45 min
4
Roladki z karkówki duszone, a wcześniej nadziewane kiszoną kapustą i śliwkami kalifornijskimi, smakują każdemu. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczne nadzienie tworzą idealny duet. Polecam ten łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny.
SKŁADNIKI
- 600-800 g karkówki wieprzowej lub 6 sznycli ze schabu karkowego
- 12 śliwek kalifornijskich
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić, zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać wypłukaną kapustę kiszoną i smażyć razem 3-5 minut.
- Karkówkę pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Na każdym sznyclu ułożyć porcję podduszonej kapusty i po 2 śliwki kalifornijskie, zwinąć w roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.
- Roladki panierować w mące, zrumienić na pozostałym oleju.
- Zrumienione roladki podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut.
- Podawać z gotowanymi na parze warzywami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Nadal głodni? Oto kilka łatwych przepisów na rolady i zrazy:
Roladki schabowe z kapustą pekińską i ananasem