Braciole: zrazy wołowe po włosku

2021-03-29
Braciole: zrazy wołowe po włosku
Autor: Shutterstock Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos - czy można chcieć więcej?
łatwy
30 min
4

Braciole napoletana to wołowe zrazy po neapolitańsku. Zarazy z wołowiny w stylu włoskim skąpane w aromatycznym sosie pomidorowym rozpływają się ustach. Wnętrze zrazów skrywa szynkę, dojrzewający ser i zioła. Pyszne i proste zrazy zawijane po włosku polecają się na rodzinny obiad. 

Polecamy także artykuł: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

SKŁADNIKI

  • 4 plastry wołowiny
  • 4 plastry włoskiej szynki prosciutto
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • garść liści bazylii
  • 400 g makaronu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę rozbić na cienkie plastry, starając się nie przedziurawić mięsa na wylot.
  • Ząbek czosnku posiekać drobno z pietruszką, dodać parmezan i pieprz, wymieszać.
  • Mieszanką czosnku, natki i parmezanu posypać każdy z plastrów wołowiny. Na to położyć po plastrze prosciutto. Zwinąć w zgrabny rulon, tak jak zrazy, związać bawełnianym sznurkiem kuchennym lub spiąć szpilką
  • W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać zrazy (czyli tytułowe braciole) i pozostałe 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół. Obsmażyć.
  • Dodać wino, dusić 2-3 minuty. Po tym czasie wyjąć i wyrzucić czosnek.
  • Do rondla dodać przecier pomidorowy i porwane liście bazylii. Dusić całość na wolnym ogniu przez około 2 godzin, aż nakłute widelcem mięso będzie miękkie. Jeśli sos robi się zbyt gęsty, dodać nieco wody.
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie.
  • Zrazy podawać z sosem i makaronem.