Roladki schabowe z kapustą pekińską i ananasem

2021-03-29
Roladki schabowe z kapustą pekińską i ananasem
Autor: Shutterstock Roladki ze schabu nadziewane ananasem w słodko-kwaśnym sosie są przepyszne
łatwy
45 min
4

Roladki schabowe z kapustą pekińską i ananasem to niekonwencjonalne danie obiadowe. Roladki ze schabu uduszone w aromatycznym słodko-kwaśnym sosie ananasowym są niezrównane w smaku. Soczyste, sosiste i po prostu pyszne roladki schabowe z ananasem polecają się waszemu podniebieniu. 

SKŁADNIKI

  • 6 kotletów schabowych
  • 6 liści kapusty pekińskiej 
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki ananasa pokrojonego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety rozbić na cienkie plastry. Posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Kawałki ananasa odcedzić, pokroić drobno. 
  • Cebulę drobno posiekać. Blanszować we wrzątku przez 3 minuty. 
  • Liście kapusty przyciąć do wymiaru kotletów.
  • Na każdym kotlecie ułożyć liść kapusty, następnie porcję cebuli i ananasa. Zrolować i spiąć wykałaczką. 
  • Kotlety zrumienić ze wszystkich stron, podlać zalewą z ananasa, dodać sok z cytryny, posolić i popieprzyć. Dusić około 30 minut.
  • Podawać z ugotowanymi warzywami.