Roladki drobiowe z mozzarellą w sosie

2019-06-05 9:20

Roladki drobiowe z mozzarellą i szpinakiem to pyszne połączenie o maślanym smaku. Delikatna potrawa będzie smakowała i dużym i małym smakoszom. 

Roladki drobiowe z mozzarellą
Autor: Shutterstock

Roladki drobiowe z mozzarellą to pyszne danie z łatwo dostępnego mięsa. Można w przepisie wykorzystać piersi kurczaka, filet indyczy lub po prostu sznycle wycięte z filetu drobiowego. 

Najtrudniejsze może być zwinięcie roladek. Odrobina wody ułatwi to zadanie. Uwolni białka i kolagen, które są naturalnym klejem. Jeśli kształtne roladki wam nie wyjdą to zawsze można je owinąć bawełnianym sznurkiem lub gruba nitką, a przed podaniem należy je zdjąć. 

Powodzenia!

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka

2 kulki sera mozzarella w solance

1 paczka świeżych liści szpinaku lub pół paczki mrożonego w kostkach

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

pół szklanki mąki pszennej

olej do smażenia

1 szklanka bulionu drobiowego

1 szklanka śmietany 18%

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

cukier, sól i pieprz do smaku

Masło rozgrzać, dodać posiekany czosnek i liście szpinaku. Smażyć do zredukowania objętości.

Filety przeciąć wzdłuż na połówki i rozbić na cienkie płaty.

Na każdym płacie mięsa ułożyć porcję szpinaku oraz plasterek mozzarelli. Zwilżyć brzegi wodą.

Płaty mięsa z farszem zwinąć w zgrabne roladki. Składając do środka najpierw boki, tak, aby przykryć farsz, a następnie rolując dość ciasno.  Na koniec ścisnąć z wyczuciem. Jeśli obawiacie się, że roladki jednak nie są dość ścisłe, można spiąć je wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nitką.

Roladki obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano. Roladki kłaść na patelni najpierw złożeniem, miejscem połączenia płatu mięsa, aby jako pierwszy się przysmażył, dzięki temu roladki się nie rozpadną.

Gdy roladki są już zrumienione dodać śmietanę i bulion, przykryć pokrywką i dusić około 30 minut.

Pod koniec gotowania spróbować sos, następnie przyprawić  go sokiem i skórką cytryny. Dodać odrobinę cukru, soli i sporo pieprzu.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska