Pyzy klasztorne. Pomiń ten składnik, a będą rozpływać się w ustach
Pyzy to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Chociaż w sklepowe lodówki uginają się od gotowych produktów, warto wybrać ten przepis i zrobić pyszne pyszny własnoręcznie. Stosując jeden prosty patent, można zrobić miękkie pyzy, które zachwycą od pierwszego kęsa. Oto przepis na pyzy klasztorne.
i
Dieta bezglutenowa
Jak zrobić pyzy klasztorne?
Ciasto do pyz robi się z gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej, kaszy manny, mleka i soli. Do ciasta nie dodaje się jajek. Dzięki temu ciasto jest miękkie i pyszne, a pyzy dosłownie rozpływają się w ustach. Ciasto na pyzy bez jajek jest o wiele smaczniejsze. W środku pyz ukryty jest mięsny farsz. Najlepszy będzie, jeżeli do jego przygotowania wykorzysta się mięso z rosołu. Wystarczy dodać podsmażoną na maśle cebulę i pyszne nadzienie jest gotowe. Z ziemniaczanego ciasta formuje się kulki, spłaszcza i napełnia farszem. Należy je zlepić i nadać kulisty kształt.
Jak gotować pyzy?
Pyzy gotuje się w osolonym wrzątku przez 5 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Z wody wyjmuje się je łyżką cedzakową i od razu nakłada na talerze.
Przepis na pyzy klasztorne
- Dzięki temu przepisowi zapomnicie o gotowych pyzach ze sklepu. Pyzy robi się prosto i bez zbędnych komplikacji.
- Czas przygotowania tego tradycyjnego polskiego dania nie jest długi. Domowe pyzy robi się w mniej niż godzinę.
- To tanie danie. Składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wysoka.
- Do przygotowania ziemniaczanego ciasta na pyzy klasztorne najlepsze będą mączyste ziemniaki typu C. Ich miąższ jest suchy i po ugotowaniu rozsypuje się. Ten typ ziemniaków zawiera najwięcej skrobi. Świetnie sprawdzą się również w takich daniach jak knedle, kopytka czy kluski śląskie.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki mleka
- sól
farsz:- 500 g mięsa z rosołu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Rozgnieść praską.
- Wsypać mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Wlać mleko i wsypać sól. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
- Mięso oddzielić od kości, posiekać i przełożyć do miski. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Z masy ziemniaczanej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć w dłoni i nałożyć 1 łyżeczkę mięsnego farszu. Zlepić i uformować równe kulki.
- Gotować w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać ze skwarkami z boczku i podsmażoną cebulą.