Pyzy klasztorne. Pomiń ten składnik, a będą rozpływać się w ustach

2023-07-10 14:47

Pyzy to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Chociaż w sklepowe lodówki uginają się od gotowych produktów, warto wybrać ten przepis i zrobić pyszne pyszny własnoręcznie. Stosując jeden prosty patent, można zrobić miękkie pyzy, które zachwycą od pierwszego kęsa. Oto przepis na pyzy klasztorne.

pyzy klasztorne

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Pyzy klasztorne są pyszne. Ciasto jest wyjątkowo miękkie, a farsz pyszny i aromatyczny.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić pyzy klasztorne?

Ciasto do pyz robi się z gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej, kaszy manny, mleka i soli. Do ciasta nie dodaje się jajek. Dzięki temu ciasto jest miękkie i pyszne, a pyzy dosłownie rozpływają się w ustach. Ciasto na pyzy bez jajek jest o wiele smaczniejsze. W środku pyz ukryty jest mięsny farsz. Najlepszy będzie, jeżeli do jego przygotowania wykorzysta się mięso z rosołu. Wystarczy dodać podsmażoną na maśle cebulę i pyszne nadzienie jest gotowe. Z ziemniaczanego ciasta formuje się kulki, spłaszcza i napełnia farszem. Należy je zlepić i nadać kulisty kształt.

Jak gotować pyzy?

Pyzy gotuje się w osolonym wrzątku przez 5 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Z wody wyjmuje się je łyżką cedzakową i od razu nakłada na talerze.

Przepis na pyzy klasztorne

  • Dzięki temu przepisowi zapomnicie o gotowych pyzach ze sklepu. Pyzy robi się prosto i bez zbędnych komplikacji.
  • Czas przygotowania tego tradycyjnego polskiego dania nie jest długi. Domowe pyzy robi się w mniej niż godzinę.
  • To tanie danie. Składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wysoka.
  • Do przygotowania ziemniaczanego ciasta na pyzy klasztorne najlepsze będą mączyste ziemniaki typu C. Ich miąższ jest suchy i po ugotowaniu rozsypuje się. Ten typ ziemniaków zawiera najwięcej skrobi. Świetnie sprawdzą się również w takich daniach jak knedle, kopytka czy kluski śląskie.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól

  • farsz:
  • 500 g mięsa z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Rozgnieść praską.
  • Wsypać mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Wlać mleko i wsypać sól. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
  • Mięso oddzielić od kości, posiekać i przełożyć do miski. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Z masy ziemniaczanej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć w dłoni i nałożyć 1 łyżeczkę mięsnego farszu. Zlepić i uformować równe kulki.
  • Gotować w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać ze skwarkami z boczku i podsmażoną cebulą.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...